Viața se anunță grea pentru fermieri: culturile de toamnă sunt puse sub semnul întrebării

Publicat: 25 apr. 2024, 17:17, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Exclusiv
Viața se anunță grea pentru fermieri: culturile de toamnă sunt puse sub semnul întrebării
Fermierii nu se mai bazează pe culturile de toamnă

Fermierii din sudul țării sunt îngrijorați de soarta culturilor de toamnă. Cu toată ploaia din ultimele zile, nu se așteaptă la producții prea bune.

Fermierii din zona de sud a țării se plâng că evoluția culturilor de toamnă nu este deloc grozavă. Ploaia din ultimele zile a fost binevenită, căci a salvat ceea ce se mai putea salva. Seceta cumplită din ultimele luni, combinată cu vremea călduroasă de la sfârșitul lunii martie au avut un efect devastator.

Căldura a făcut plantele să crească mai repede. Pe de altă parte, din cauza lipsei apei, dezvoltarea lor nu s-a putut face corespunzător. Rezultatul este că multe plante s-au uscat. În cazul păioaselor (grâu, orz, orzoaică, ovăz), de exemplu, a început înspicarea încă de la jumătatea lunii aprilie. Dar în loc ca acest lucru să se întâmple când paiul avea cel puțin 4 – 5 internoduri, s-a întâmplat la trei internoduri. Rezultatul este că nu vor fi suficiente frunze ca să hrănească bine planta, iar spicul nu va avea mai multe spiculețe, cu multe boabe. Asta va limita producția, chiar și dacă, de acum încolo, va avea toate condițiile necesare.

În general, fermierii consideră, pe drept cuvânt, că anul acesta este unul foarte complicat.

Alexandru Culina, din județul Ialomița, se ocupă cu agricultura de peste 60 de ani. Cu toate acestea, spune el, un an atât de ciudat ca acesta n-a mai văzut. „Asta cu toate că ultimii ani au fost, cu toții, deosebiți, fiecare în felul lui. Anul acesta, însă, seceta extremă s-a combinat cu temperaturile ridicate. Rezultatul este un dezastru!”, crede el. „Nu cred că anul ăsta o să fac mai mult de 3 – 3,5 tone de grâu/ha”, a prognozat Alexandru Culina. Producția medie, într-un an normal, în ferma sa, este de peste 8 tone grâu/ha.

Rapiță are doar pe o suprafață mică, de aproximativ 35 ha, pentru asolament. Dar nici rapița nu s-a dezvoltat cum ar trebui, tot din lipsă de apă.

Mai la nord, în județul Buzău, Bogdan Gârban se luptă cu aceleași probleme. „Grâul, așa cum se vede, este la jumătate din ceea ce era la început. În mare parte s-a uscat. Ploaia care a venit a fost destul de puțină, dar a salvat ceea ce se mai putea salva. În orice caz, nu mă aștept la o producție de grâu prea bună!”, spune el.

În ceea ce privește rapița, fermierul spune că și acolo are probleme mari. „Când privești lanul de departe pare frumos. Dar din cauza faptului că este singura cultură de rapiță din zonă, precum și a faptului că a fost o iarnă caldă, am avut un atac masiv de dăunători. Așa că sunt tare curios ce vom mai recolta”, povestește Bogdan Gârban.

Nădejdile sunt la culturile de primăvară. „Am semănat porumbul exact în perioada optimă. Ploile acestea ar trebui să îl ajute la răsărire. Ce va fi, încă nu poate spune nimeni, nimic. La fel e și cu floarea soarelui”, spune fermierul buzoian.

În ceea ce-l privește, Alexandru Culina ne-a spus:„Eu, de vreo patru ani încoace nu mai pun porumb. Mi-au spus unii că am înnebunit. Dar în ultimii ani a fost secetă din ce în ce mai puternică, așa că prefer să pun floarea soarelui!”