Fermierii vor să iasă, din nou, în stradă
Fermierii români se pregătesc să iasă, din nou, în stradă. Pentru 27 mai, Forumul APPR, poate cea mai mare și mai închegată organizație profesională a agricultorilor, a anunțat ample proteste de stradă, în București și în principalele zone agricole.
Față de protestele din iarnă, când fermierii participanți nu au avut nici măcar o listă unitară de revendicări, de această dată acțiunea pare bine pusă la punct.
Prima, și cea mai importantă revendicare, este întreprinderea tuturor demersurilor pentru modificarea, în Codul Civil, a prevederilor privind durata minimă a contractului de arendă și reglementarea unei durate minime a acestuia la cel puțin 7 ani, până la sfârșitul lunii iunie 2024. În lipsa unei astfel de prevederi, spun membrii Forumului APPR, „nu vom putea aplica ecoschemele (pentru că nu se poate trece la agricultură conservativă de la un an la altul), nu se poate dezvolta, la modul serios, sectorul de agricultură ecologică, nu se pot amortiza investițiile în utilaje moderne (de exemplu cele care să ne permită aplicarea și extinderea lucrărilor minime în vederea protejării solurilor), nu se poate face un plan de culturi, nu se pot accesa fonduri europene din cauza perioadei de monitorizare și de păstrare a suprafetelor și a exploatației, nu se poate dezvolta infrastructura de irigații”.
Fermierii mai cer plata, în cel mai scurt timp, sumei de 100 euro/ha pentru culturile de toamnă înființate în 2022 și extinderea măsurii pentru culturile de primăvară din 2023, în condițiile în care UE tocmai a anunțat că prelungește cadrul temporar “Ucraina”, ce permite țărilor să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor.
O altă revendicare este legată de Inițierea în cel mai scurt timp posibil (adică nu mai târziu de jumătatea anului calendaristic) a consultărilor cu mediul asociativ pe tema implementării unei soluții sistemice de gestionare a riscurilor catastrofice cu care se confruntă agricultura (de tip plasă de siguranță), utilizând intervențiile și oportunitățile oferite în cadrul Planului Național Strategic PAC, cu posibilitatea de a antrena contribuții din ambii piloni (plăți directe și dezvoltare rurală).
Forumul APPR mai cere și identificarea cu prioritate și alocarea transparentă și pe principiul egalității de șanse a fondurilor naționale și europene pentru implementarea Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații. În acest context este solicitată, încheierea urgentă a demersurilor care să facă posibil transferul către Organizațiile Utilizatorilor de Apă al sistemelor de irigaţii amenajate care nu au fost finalizate si/sau recepţionate, mai ales în areale cu secetă extremă (Dobrogea, zona nordului Moldovei, Siret-Baragan) în care acestea există fizic și s-ar putea iriga.
În contextul continuării războiului din Ucraina, fermierii cer și mecanisme eficiente de protecție la frontieră pentru a asigura că producătorii români nu sunt penalizați, în continuare, în raport cu concurenții lor internaționali. „În ceea ce privește reînnoirea măsurilor comerciale autonome în favoarea Ucrainei, avem nevoie de soluții capabile să remedieze perturbările majore ale piețelor agricole din ultimii doi ani, asigurând, în același timp, sprijinul necesar pentru fermierii ucraineni”, se spune în comunicatul Forumului APPR.
Membrii Forumului APPR lucrează, împreună, peste 1,2 milioane de teren, ceea ce reprezintă aproape 15% din suprafața arabilă a României.