Fermierul Dimitrie Muscă îl desființează pe Petre Daea: „Trebuie să curmăm răul”
Fermierul Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici, îi cere ministrului Agriculturii Petre Daea să-și dea demisia, pentru că nu a știut să negocieze la Bruxelles în favoarea agricultorilor români. ‘’Dacă mai rămâne Daea la Agricultură, la iarnă nu veți mai avea lapte’’, avertizează fermierul.
Ceea ce se petrece, acum, cu sectorul de creștere a vacilor este dramatic, țara noastră ajungând să importe undeva la 45% din lapte. Muscă spune că i-a atras atenția ministrului de numărate ori cu privire la situația dezastruoasă din zootehnie, dar în zadar, însă.
’’Am dus o luptă colosală cu acest ministru pentru a susține vaca, în condițiile în care în zona din Moldova sunt trei abatoare și se dau zilnic 500, 600, 700 de capete de bovine. Am venit și l-am sunat și i-am zis, știi ce se întâmplă? Cunosc, dar nu știu cum să rezolv, mi-a spus. Lasă locul la alții, cel mai simplu… I-am zis, dacă aș fi în locul tău, m-aș duce la ușa primului ministru și până nu rezolvi vreo problemă, nu pleci de acolo’’, a declarat Muscă în cadrul unei conferințe pe teme de agribusiness.
Fermierul arădean spune că în cele patru mandate ale lui Petre Daea, importurile de lapte au ajuns să acopere aproape jumătate din consum. Cel mai tragic este că laptele nu mai ajunge în școli la copiii din multe județe, pentru că pur și simplu nu mai există.
Rolul ministrului este să negocieze la Bruxelles
O altă nemulțumire a fermierului de la Arad este legată și de faptul că Petre Daea nu a știut să negocieze la Bruxelles în favoarea agricultorilor români.
„Vorbește frumos, merge cu presa după el să arate unde ai pus bobul de grâu și de porumb. Nu acesta este rolul unui ministru, asta o facem noi, cei din agricultură. El trebuie să stea jumătate de an la Bruxelles, să se vadă cu cei de acolo, pentru că totul se negociază. Dacă știi să negociezi, este bine, iar el n-a știut. Nu că aș avea ceva cu el, sigur, trebuie să curmăm răul”, a mai afirmat Dimitrie Muscă.
Nu în ultimul rând, Dimitrie Muscă îi reproșează ministrului că a fost de acord cu ordinele de la Bruxelles, potrivit cărora de anul viitor 5% din pământul țării va rămâne nelucrat, în timp ce în lume se moare de foame.
În același timp, se pune o mare presiune pe zootehnie, fiind încurajate în schimb fabricile de carne artificială pe care și le permit doar oamenii cu foarte mulți bani.
”Se face atâta presiune pe zootehnie că nu o putem duce, suntem foarte puțini cei care mai rămânem să avem o carne naturală, un lapte natural în viitorul cât de apropiat”, a avertizat fermierul arădean.
CAI Curtici lucrează în sistem holding circa 7.700 ha de teren agricol, deține trei complexe de porci cu un total de 50.000 de capete și livrează anual circa 15.000 de tone de carne prelucrată. La acestea se mai adaugă 3.000 de bovine, din care 1.000 de lapte și 2.000 de carne, pe scurt, vorbim de unul din cele mai de succes business-uri integrate din agricultura românească.
Citeste si O fermă cunoscută din Transilvania renunță la agricultura ecologică, după 15 ani