Fermierul Ștefan Muscă: „Grupurile de investiții nu mai cumpără cu hectarul, preiau fermele”
Fermierul Ștefan Muscă din Teleorman avertizează cu privire la situația grea în care se află agricultorii din România, care falimentează unul câte unul. “Până la sfârșitul anului, circa 200.000 de ferme mici și mijlocii ar putea să ajungă în insolvență, fără măsuri de susținere din partea statului”.
Fără capitalizare și în condiții de secetă, fermierii români trec printr-unul dintre cele mai grele momente din activitatea lor. Din păcate, nici premisele pentru anul viitor nu sunt deloc bune, campania de semănat din această toamnă fiind compromisă în mare parte.
“Fermierii merg la bănci și sunt respinși pentru că din patru ani, trei ani au fost de secetă și oamenii au avut anumite întârzieri la plată, nu au fost rău platnici. Deoarece au întârzieri, au fost introduși, însă, într-o bază de date și nu mai au posibilitatea să ia credite….În această situație, sunt obligați să vândă. La acest moment, cred că sunt peste 40.000 de ferme care sunt în insolvență și cred ca până la 31 decembrie ne apropiem de 200-300 de mii de ferme, care își vor declara insolvența”, a declarat pentru Puterea, Ștefan Muscă, unul dintre agricultorii cei mai vocali de la noi. El este și președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți.
În opinia lui, fermierii au ajuns în această stare critică, în mare parte și pentru că nu dispun de capitalizare.
“Ne paște falimentul pe toți, dacă nu vom veni cu o politică agricolă. Nu mai vrem să stăm cu mâna întinsă la nimeni, noi avem nevoie de politici în care să pot să îmi iau eu banul, să îmi iau credit, să fie subvenționate ROBOR, dobânda. Nu mai vreau sa stau cu mâna întinsă la acest stat…dacă stai cu mâna întinsă la el, te consideră sclav, noi deja ne considerăm niște sclavi ai societății românești”, a mai precizat Muscă.
Din cele 795 000 de ferme înscrise în APIA, doar în jur de 4.400 de ferme care depășesc 500 de hectare au capitalizare, susține agricultorul. Restul sunt în voia sorții pur și simplu.
„Restul sunt ferme de dimensiuni mici si mijlocii, care dacă nu fac producții, dacă nu le asigură nimeni o piață de desfacere, dacă nu au o garanție că vor vinde la un preț în care să-și acopere costurile cel puțin, n-au cum să reziste. Acum, nu mai vrea omul nimic, a ajuns să spună că nu-și mai dorește decât să-și scoată banii ca să plătească datoriile. Dacă nici acum nu vii să-i salvezi pe acești oameni, atunci când? Sunt grupuri de investiții care nu mai cumpără cu hectarul, ne preiau fermele”, avertizează Muscă.
El, de exemplu, nu a reușit să semene mare lucru în această toamnă, din cauza secetei, dar și pentru că a rămas fără tractoriști, speriați de noile reglementări privind carnetul de conducere. Mai mult, și-a scos și fabrica de lapte la vânzare, la fel și animalele, pentru că nu se mai descurcă. În plus, fermierul s-a ales și cu un dosar penal pe numele lui, dar și cu o amendă de la Garda de Mediu. Suficiente motive să se mai potolească o vreme, cum ar zice unii.
Citeste si Fermierii spun că n-au mai văzut așa ceva: „Ne chinuim să semănăm, zilnic se rup utilajele”