Fermierul Theodor Ichim, FAPPR: „Noi ne descurcăm pe persoană fizică, fiecare cum poate”
Theodor Ichim, președintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), atrage atenția situației dificile în care se află fermierii români, care niciodată n-au trecut prin clipe așa de grele. Adevărul este că aceștia au ajuns să se descurce pe cont propriu în mare parte și trebuie să înțeleagă că dacă nu produc mai mult și mai ieftin, n-au cum să rămână în piață.
Ichim spune că nici situația cu Ucraina n-a fost corect gestionată, iar ceea ce s-a întâmplat la Vama Siret, unde cântarul nu funcționa de vreo doi ani este foarte grav. Și nu este singurul caz în care s-a greșit în raport cu gestionarea tranzitului de cereale din Ucraina prin România, iar de vină sunt, inclusiv autoritățile de la Bruxelles.
„Au greșit, suntem în situația aceasta pentru că nu există reglementări. Și UE, dar și factorul politic român și administrația românească au greșit în raport cu fermierii și se distruge, s-a decapitalizat un domeniu întreg și nu va fi cuantificabil. Noi ne descurcăm pe persoană fizică, statul se conduce pe persoană fizică, că așa conduc politicienii și nimeni nu-i trage de mânecă. Noi, agenții economici ne descurcăm pe persoană fizică, pentru că fiecare în firma lui și ferma lui încearcă să se descurce, își face drumuri singur, irigații singur, ce D-zeu își face el pe acolo, dar cam toate le face singur”, a declarat Theodor Ichim, președintele Forumului APPR la Agri Trade Summit 2024.
Președintele FAPPR mai spune că dincolo de sprijinul pentru poporul ucrainean, fermierii români trebuie să fie atenți să nu-și piardă afacerile.
”Suntem alături de Ucraina, dar nu putem să nu ne uităm și la afacerile noastre, nu putem să nu ne apărăm afacerile. Am transmis foarte multe mesaje și soluții pentru administrație, contingente, trasee separate, erau o grămadă de posibilități care încă nu este târziu să fie puse în practică. Războiul acesta va mai dura și noi agricultură vom mai face, ce trebuie să înțelegem noi este că trebuie să ne adaptăm. Vom fi aici, vom fi în piața aceasta. Noi trebuie să începem să producem cât mai mult, cu cât mai puțini bani, cât mai ieftin, pentru că aceasta va fi atmosfera de acum înainte pentru ceva ani”, a mai spus Ichim.
Realitatea din piață este cruntă: foarte mulți fermieri, în principal mici și mijlocii, și-au pierdut fermele, iar băncile le-au luat nu doar utilajele, ci și casele. Din păcate, nici prețurile actuale – în jur de 75 de bani/kg la porumb și 85 de bani/kg la grâu – nu sunt în măsura să-i ajute pe fermieri, fiind greu să mai vorbim de rentabilitate.
Ichim pune sub semnul întrebării și maniera în care UE îi tratează pe fermieri.
„UE negociază cu noi, așa cu suntem, așa cum suntem reprezentați, cred că la nivel de asociații profesionale, suntem peste factorul politic, suntem mai reprezentați și mai profesioniști decât factorul politic în ansamblul lui. De doi ani, două guverne, toți miniștrii ne asigură că totul este sub control, că toată marfa din Ucraina este contorizată, că știm fiecare camion și fiecare cantitate, stați liniștiți că nu se întâmplă nimic și marfa voastră are loc în piața românească și uite ce s-a întâmplat la Vama Siret”, a mai declarat Ichim.
Nemulțumirea fermierilor este cu atât mai mare cu cât cerealele din Ucraina sunt produse în cu totul alte condiții și norme față de restricțiile stricte impuse agricultorilor europeni, care cu greu mai reușesc să rămână în piață.