Festivalul Ignatului de la Rânca, stațiunea montană a oltenilor
Programul Festivalului Ignatului cuprinde sacrificarea unui porc de Crăciun, pregătit conform tradiției, alături de preparate culinare tradiționale pentru sărbătorile de iarnă, menite să aducă împreună localnici și turiști într-o atmosferă autentică.
„Vom sacrifica un porc de peste 250 kg, iar șoriciul și pomana porcului, cu o țuică fiartă și vin cu scorțișoară, vor fi gratuite pentru turiștii care vor fi prezenți sâmbătă dimineață, 21 decembrie”, a precizat șeful Asociației Concesionarilor din Rânca, Constantin Pănoiu.
Muzica populară va anima întregul eveniment, ajuns la ediția a IV-a, fiind completată de colinde și de alte momente-surpriză pregătite de organizator.
Festivalul Ignatului de la Rânca se desfășoară între 20 și 22 decembrie. Organizatorul dă asigurări că, și în acest an, vizitatorii din întreaga țară vor avea ocazia să se bucure de Crăciun și de Anul Nou, într-o atmosferă montană, plină de farmec și obiceiuri autentice.
Rânca, stațiunea montană din județul Gorj, în Munții Parâng, se află la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri, pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, care leagă Oltenia de Transilvania.
Cum se ajunge la Rânca
-
- stațiunea Rânca se află la aproximativ 60 km de Târgu Jiu și la 18 km de Novaci.
- este situată pe Drumul Național DN67C (Transalpina), unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România.
- de la București, ruta este Pitești – Rm. Vâlcea (centuri de orașe) – DN 67 Rm. Vâlcea-Târgu Jiu – intersecție Baia-de-Fier – Novaci.
Rânca este cunoscută pentru pârtiile de schi și de snowboard, potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați.
Zăpada persistă, de obicei, din noiembrie până în aprilie.
Oltenii se ambiționează să rivalizeze cu stațiunile consacrate de pe Valea Prahovei. Dacă în anii ’90 Rânca însemna o cabană militară și una a fabricii de țigarete de la Târgu Jiu, inaccesibilă turiștilor din afara sistemului, precum și cabana Oficiului Județean de Turism (OJT) Gorj, singura care oferea servicii de cazare turiștilor, în 35 de ani zona a ajuns să abunde în pensiuni și restaurante, pe terenuri concesionate.