”Fii salvator” cu defibrilatorul automat!
În cadrul proiectului național ”Punct de prim ajutor. Fii salvator”, 13 defibrilatoare automate au fost instalate în 13 dintre cele mai aglomerate stații de metrou din București.
Stațiile incluse în acest proiect sunt printre cele mai tranzitate: Piața Sudului, Tineretului, Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Universitate, Piața Romană, Piața Victoriei 1, Piața Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnică, Dristor, Nicolae Grigorescu.
Orice persoană
Pe un peron la Metrou sau în Gară, putem vedea cum o persoană de lângă noi se prăbușește brusc sub o durere puternică în piept. Este o persoană în stop cardio-respirator. Cu ajutorul defibrilatorului, poți reuși repornirea inimii și salvarea persoanei respective. Și salvatorul poate fi orice persoană chiar dacă nu este instruită asupra modului cum se acționeză în situații de urgență
Deoarece defibrilatoarele automate, instalate în locuri publice, sunt însoțite de un ghid al utilizatorului privitor la manevrele de resuscitare și la șocurile electrice adminsitrate până la sosirea echipajului medical de urgență.
”Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive, dar și vizuale, ușor de urmărit. În plus, echipamentul sună direct în dispecerat atunci când este deschis și astfel conectează persoana care îl folosește cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului și să ofere indicații până la sosirea echipajelor medicale”, explică Inspectoarul General pentru Situații de Urgență.
Defibrilatoarele sunt dispozitive esențiale, care au capacitatea de a salva vieți în cazul unui stop cardiac. Ele funcționează prin aplicarea unui șoc electric inimii pentru a restabili un ritm cardiac normal. Dacă ritmul cardiac se oprește din cauza unui stop cardiac subit, un defibrilator poate ajuta inima să înceapă să bată din nou.
Infarct: crește numărul cazurilor!
Medicul Silvia Nica, șeful Unității de Primiri Urgență (UPU) din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, salută acest proiect și spune că el trebuie extins și în localitățile mai mici și nu doar în locurile publice aglomerate. Deoarece, în ultima perioada, în UPU se observă creșterea numărului persoanelor, adesea tineri, transportate de urgență cu infarct. ”Defibrilatorul poate face diferența dintre viață și moarte, dintre o viață cu o calitate bună sau una cu dizabilități în urma unui infarct”, subliniază medicul Silvia Nica.
În prezent, pe lângă stațiile Metrorex, defibrilatoare au mai fost montate și în alte spații publice din București și județul Ilfov: Teatrul Național, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și toate magazinele Lidl din zonă. Astfel, în municipiul București și județul Ilfov, au fost instalate peste 100 de defibrilatoare în spații publice.
Acest proiect al Departamentului pentru Situații de Urgență va fi extins în toată țara, primele 5 defibrilatoare fiind deja instalate în județul Mureș, urmând ca, până la finalul anului, să se instaleze și în Timișoara, Iași, Galați, Sibiu și Brașov.