Filiera balcanică a ouălor cu origine falsificată. România pe traseu, alături de alte trei state
Sute de mii de ouă cu origine falsificată au fost vândute de o reţea activă în mai multe state membre ale Uniunii Europene, filiera fiind ulterior descoperită şi eliminată. Ouăle proveneau din Bulgaria şi Macedonia, erau apoi trimise în Grecia, se ştampilau cu origine Grecia, după care ajungeau la vânzare pe piaţa din România.
Pe lângă faptul că vorbim de un abuz la adresa consumatorilor, trebuie luat în calcul că poate fi vorba și de ouă provenite din zone cu restricții, ceea ce poate dăuna sănătății.
„Avem situaţii de falsificare a ouălor, situaţii din ce în ce mai des întâlnite în ceea ce priveşte fraudele. Ultima speţă, pe care o avem de zilele trecute: ouă cu provenienţă Bulgaria şi Macedonia sunt trimise în Grecia, se ştampilează cu origine Grecia şi se vând pe piaţa din România. Este un fals grosolan, în primul rând de origine, de păcăleală a consumatorului, sau chiar acele ouă pot proveni din zone cu restricţii de gripă aviară, de salmoneloză şi aşa mai departe”, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.
Reprezentantul ANSVSA susține că regulamentul european permite ca la prima fermă către primul centru de colectare ouăle să fie duse neştampilate, cu condiţia să fie anunţat statul respectiv, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul de față.
„Împreună cu autorităţile greceşti, (reprezentanţii ANSVSA, n.r.) au intrat pe o filieră de falsificare a ouălor şi e o anchetă în desfăşurare. Ouăle provin din Bulgaria şi din Macedonia. Regulamentul european permite ca de la prima fermă către primul centru de colectare să le duci neştampilate, cu condiţia să anunţi statul-membru respectiv, (în acest caz, n.r.) că pleacă un transport de la ferma din Bulgaria sau Macedonia către Grecia. Ei le-au trimis (în Grecia, n.r.) fără să notifice autoritatea competentă, au ajuns în Grecia, le-au ştampilat ca provenind dintr-o fermă din Grecia şi au vândut sute de mii de ouă pe piaţa din România. Am prins această filieră, am stat până când am adunat şi încă adunăm în continuare (informaţii, n.r.), pentru că este extrem de dificil să prinzi o astfel de reţea, fiind angrenate 3-4 state membre. Dar am descoperit reţeaua, am înlăturat-o şi încercăm să vedem dacă mai există şi alte filiere în România care procedează aşa. Aceste ouă falsificate au fost pe piaţă, ele nu se mai regăsesc acum pe piaţă. Am prins reţeaua şi am eliminat-o”, a precizat vicepreşedintele ANSVSA.