Filiere de migrație a ucrainenilor în Spațiul Schengen, capturate de Poliția de Frontieră din Republica Moldova
Migrația ilegală a ucrainenilor către state din Uniunea Europeană este în continuă creștere, această tendință fiind demonstrată și de activitatea Poliției de Frontieră din Republica Moldova, care în primele două săptămâni ale anului a capturat două grupări infracționale care transportau cetățeni ucraineni în Spațiul Schengen, deci și peste granița de la Prut, la „tarife” de până la 10.000 de dolari.
Miercuri, 15 ianuarie, polițiștii din cadrul Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră din Republica Moldova au anunțat că, acționând sub coordonarea procurorilor de la Procuratura Hîncești, i-au capturat pe membrii unei rețele care, din anul 2023, transportau peste graniță bărbați ucraineni care se sustrag înrolării în armată, ajutându-i să ajungă în Spațiul Schengen.
„Cei trei moldoveni transportau cetățeni ucraineni peste frontiera de stat a Republicii Moldova. Aceștia aveau roluri bine determinate: identificau bărbații străini care doreau să ajungă în țări din Uniunea Europeană, îi ghidau cum să treacă granița din Ucraina prin ocolirea punctelor de trecere, iar ulterior „clienții” erau cazați la hotel, până la plecarea spre UE.
Pentru acțiunile lor, membrii grupării percepeau sume între 3.000 și 5.000 de dolari americani”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră.
Cei trei membri ai grupării, cu vârste cuprinse între 32 și 51 de ani, au fost încătușați în după-amiaza zilei de 13 ianuarie, fiind reținuți pentru 72 de ore. De la domiciliul unuia dintre aceștia a fost ridicat un autoturism folosit la transportarea migranților ucraineni.
Capturarea grupării infracționale a fost realizată cu ajutorul polițiștilor din cadrul Direcției Acțiuni Speciale la Frontieră și de la Direcția Regională Sud din cadrul Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, precum și cu sprijinul polițiștilor de la Inspectoratul de Poliție din Comrat.
Potrivit Poliției de Frontieră din Republica Moldova, cei trei membri ai grupării sunt cercetați penal în baza art.362¹ al.3, lit. a. din Codul Penal al Republicii Moldova, care prevede pedepse de la 5 la 12 ani de închisoare.
Pe 31 decembrie, a fost capturată altă filieră, care „călăuzea” ucraineni spre UE pentru 10.000 de dolari de persoană
Evident, fenomenul infracțional este în creștere și la granița Republicii Moldova cu Ucraina, care are o lungime de 1.222 de kilometri și are sectoare de „frontieră verde” care facilitează tentativele de trecere ilegală a frontierei.
Pe 31 decembrie, Poliția de Frontieră din Republica Moldova și Serviciul Grăniceresc al Ucrainei au capturat, pe Sectorului Poliției de Frontieră „Volintiri”, o grupare care se ocupa de migrația ilegală în estul Republicii Moldova.
„În noaptea de 30 spre 31 decembrie 2024, patrulele Poliției de Frontieră au identificat și interceptat două treceri ilegale ale frontierei de stat, reținând 9 cetățeni ucraineni care au traversat ilegal din Ucraina în Republica Moldova.
Investigațiile au scos la iveală existența unui grup criminal organizat care opera pe teritoriile ambelor state, percepând sume între 3.500 și 10.000 de dolari pentru facilitarea trecerii ilegale a frontierei. Grupul oferea sprijin logistic și informațional persoanelor interesate să migreze ilegal.
Prin coordonarea imediată cu autoritățile din Ucraina, a fost reținut un membru al grupului, identificat pe teritoriul ucrainean, originar din Republica Moldova. Acesta a fost predat autorităților moldovene pentru continuarea investigațiilor penale”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
Peste 23.000 de ucraineni au trecut ilegal granița în Republica Moldova
Sunt foarte multe cazuri de migrație ilegală și la granița de nord a României, unde ucrainenii încearcă să treacă frontiera de stat în zona montană, dar fenomenul are o amploare mult mai mare la granița dintre Ucraina și Republica Moldova, unde zilnic sunt reținuți zeci de ucraineni, fie de autoritățile de frontieră din Ucraina, fie de polițiștii de frontieră din Republica Moldova.
Potrivit datelor Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Migrație din Republica Moldova, începând cu data de 24 februarie 2022, când Rusia a declanșat războiul din Ucraina, și până în vara anului 2024, au trecut ilegal, ocolind punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina, peste 23.000 de bărbați ucraineni.
Ucrainenii care reușesc să treacă granița ilegal în Republica Moldova nu sunt returnați, ei putând să solicite Poliției de Frontieră sau Inspectoratului General pentru Migrație din Republica Moldova acordarea unei forme de protecție: statut de refugiat, protecție umanitară, protecție temporară sau azil politic. Dar, evident, mai devreme sau mai târziu, aceștia reușesc să ajungă în state din vestul Europei.