Final de drum pentru cel mai mare importator de gaze din România
Drumul de la succes la dezastru poate fi parcurs doar în câteva luni. Azi ești primul pe piața, dar din diverse motive poți pierde totul în scurt timp. Sentința definitivă dată de autorități e doar bomboana de pe colivă.
În ședința de vineri a Comitetului de reglementare al ANRE se va discuta retragerea licențelor de furnizare energie electrică acordate în 2020 societăților AIK Energy LTD și AIK Energy Romania SRL. Acestea fac parte din grupul AIK Energy care a fost în urmă 3-4 ani cel mai mare importator de gaze naturale din România, cu o cotă de peste 50%, și care avea cele mai atractive oferte la energie electrică pentru consumatorii casnici.
Compania AIK Energy LTD, cu activități în piața de import și trading de gaze naturale precum și în cea de furnizare a energiei electrice, și-a anunțat clienții la finele lui 2020 că nu mai poate onora contractele de furnizare, fiind primul mare eșec al liberalizării pieței de gaze naturale. Practic, AIK Energy a intrat în incapacitate de plată urmare a blocării conturilor de către mai multe bănci și astfel nu a mai putut derula plăți respectiv nu a mai putut cumpăra și vinde gaze. În acest sens, pentru ca toți clienții acestuia să nu rămână fără gaze în plină iarnă, conform legislației în vigoare, s-a prevăzut să existe un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) numit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, care urma să livreze gaze naturale timp de 3 luni, timp în care consumatorii trebuiau să și caute un alt furnizor de gaze. AIK și-a notificat clienții că sunt transferați, în regim de furnizare de ultimă instanță, la Prermier Energy.
Ativitatea AIK Energy a fost suspendată pe mai multe platforme de tranzacționare cu energie electrică ale Operatorului Pieței de Energie și Gaze de la București (OPCOM). Pe18 noiembrie 2020 a fost suspendată de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) de energie electrică și de pe piața intrazilnică (PI), motivul fiind încetarea valabilității înregistrării într-un PRE (parte responsabilă cu echilibrarea). Pe 19 noiembrie, AIK a fost suspendată și pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă pentru “nerespectarea prevederilor art. 6.5.1. și ale punctului 3 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM SA”.
Compania AIK Energy LTD a pătruns pe piața autohtonă în toamna lui 2018 și a reușit de atunci și până de curând să devină principalul importator intern de gaze, cu ceva mai bine de 50% din piață, să achiziționeze importatorul local Valahia Gaz, să devină unul dintre principalii furnizori autohtoni de gaze și în același timp să își propună investiții în sistemul energetic național. Compania, care a fost înregistrată în Londra, era condusă pe plan local de către Harald Kraft, fost director general al producătorului de gaze Stratum Energy și fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție
Petrolieră (ROPEPCA). De asemenea, Kraft a fost și directorul OMV Petrom Gas.
AIK Energy a făcut primele tranzacții cu gaze la finele lui 2018, iar în 2019 a intrat și pe piața de furnizare de energie electrică. Începând cu 2019, AIK Energy a devenit unul dintre cei mai activi importatori de gaze, câștigând o cotă de piață de 35% iar în acest an a ajuns la 50,27%, conform raportului din luna mai 2020 al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Sub AIK Energy se situau Engie, cu 19,6% din piață, OMV Petrom, cu 7,76%, Chemgas Holding Corporation, cu 6,19%, Wiee România, cu 5,92%. Creșterea aceasta a venit și ca urmare a achiziției în 2019 a companiei Valahia Gaz, unul dintre principalii importatori interni de gaze naturale.
Potrivit Profit.ro, din februarie 2022, la Registrul Comercial al Regatului Unit, drept acționar majoritar al AIK Group Ltd. apare Cynergy Holding Ltd., o firmă nou înființată, chiar în luna respectivă și la aceeași adresă poștală cu AIK Group Ltd. Cynergy Holding Ltd. este controlată de John Leslie Cousins, cetățean britanic.