Financial Times: Se schimbă rolul Chinei în economia mondială
În plan economic, răspândirea variantei Delta a coronavirusului și problemele din lanțurile de aprovizionare frânează redresarea globală, iar rolul Chinei în economia mondială se schimbă, avertizează Financial Times.
În 2008, creșterea rapidă a Chinei în curs de industrializare – susținută de stimuli guvernamentali – a ajutat economia globală să-și revină de pe urma crizei financiare. La fel, anul trecut, o revenire în forță a producției industriale a Chinei a făcut din ea una dintre puținele țări care au înregistrat o creștere pozitivă în 2020. Acum însă, există indicii că redresarea își pierde avântul, în parte din cauza reapariției unor îngrijorări persistente referitoare la nivelul de îndatorare a consumatorilor și a corporațiilor, dar și din cauza modificării priorităților Partidului Comunist de la Beijing, potrivit Financial Times.
Se încearcă ținerea în frâu a capitalismului
Guvernul chinez nu mai acordă acum prioritate creșterii economice, cum o făcea cândva, ci încearcă în schimb să țină în frâu capitalismul, indiferent că vorbim de puterea marilor companii tehnologice, ori de inegalitatea economică în creștere.
„Astfel, China nu va mai fi același motor al creșterii globale cum a fost în cazul crizei financiare din 2008, iar restul lumii va trebui să găsească alte motoare care să-i alimenteze redresarea”, conchide Financial Times.