Finanțarea partidelor politice a creat dezbateri aprinse în Camera Deputaților

Publicat: 22 mart. 2022, 17:30, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Finanțarea partidelor politice a creat dezbateri aprinse în Camera Deputaților
camera_deputatilor

Deputaţii au respins, marţi, retrimiterea la comisiile de specialitate a două propuneri legislative ale AUR de modificare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, pe marginea cărora au avut loc dezbateri aprinse în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Prima propunere legislativă are ca obiect de reglementare abrogarea unor dispoziţii din Legea nr.334/2006, în sensul eliminării subvenţiilor acordate partidelor politice de la bugetul de stat, în scopul utilizării acestor sume pentru acoperirea unor nevoi de ordin social.

„Scopul legitim iniţial al legii a fost deturnat şi compromis grav. Clasa politică a înţeles subvenţionarea de la bugetul de stat ca pe o formă de parazitare pe seama finanţelor publice. (…) Potrivit datelor furnizate de AEP, în 2008 (anul apariţiei legii – n.r.), subvenţiile plătite partidelor politice au fost în valoare de 8,1 milioane de lei. Acestea au crescut exponenţial şi au ajuns, în 2019, la suma totală de 253 milioane lei, în timp ce cheltuieile în termeni nominali, înregistrate în baza Legii nr. 334/2006, au depăşit 700 de milioane de lei”, argumentează în expunerea de motive liderul deputaţilor AUR, George Simion, iniţiator.

Cea de-a doua propunere legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.25 alin.(1) lit.i) din Legea nr.334/2006, în sensul ca veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat să poată avea ca destinaţie nu doar investiţii în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor respective, cum este prevăzut în prezent, ci şi investiţii destinate interesului general, anume aşezăminte culturale, medicale sau sociale.

„Dintr-o eroare lipsită de prevedere a unor evenimente viitoare, legiuitorul a scăpat din vedere ipoteza în care un partid politic sau chiar mai multe ar intenţiona să redirecţioneze în total sau într-o anumită măsură banii alocaţi de la buget pentru proiecte de interes general, cum ar fi aşezăminte sociale, medicale sau culturale”, au arătat deputaţii AUR George Simion şi Georgel Badiu – iniţiatori.

În plenul Camerei, George Simion a pledat pentru adoptarea celor două proiecte – „două legi importante care au fost trântite şi la Senat şi în comisii, la Camera Deputaţilor”, şi a solicitat retrimiterea acestora la comisii, propunerea fiind respinsă.

„Finanţarea partidelor politice este o problemă cât se poate de actuală, având în vedere că în momentul ăsta o majoritate a românilor trăieşte în sărăcie. Ne spuneţi mereu că nu sunt bani de alocaţii, nu sunt bani de salarii, nu sunt bani de pensii, însă pentru partidele politice gândiţi şi găsiţi zeci de milioane de euro. Florin Vasile Cîţu, preşedintele PNL, a promis că va scădea banii pentru partide politice, a venit la guvernare ca prim-ministru, nu a scăzut cuantumul. (…) Avem un trezorier de la PSD care şi-a cumpărat case cu banii de la partidele politice. (…) Vrem să oprim acest jaf al banului public, având în vedere situaţia de criză în care ne aflăm”, a susţinut Simion.

„Domnule Simon, nu mai minţiţi. De ce nu veniţi aici, la microfon, să spuneţi că luaţi şi dumneavoastră această subvenţie? Proiectul dumneavoastră nu propune ceea ce aţi spus dumneavoastră aici, vă rog să spuneţi adevărul. Adevărul este că primiţi aceşti bani, îi aveţi în conturi. (…) Potrivit legii, subvenţia se acordă tuturor partidelor parlamentare”, a replicat liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, care a adăugat că, prin proiectele propuse, AUR vrea să folosească banii în mod discreţionar.

În replică, Simion a explicat ceea ce prevede fiecare proiect de lege în parte, arătând că banii alocaţi unui partid pot fi folosiţi, potrivit uneia dintre iniţiative, şi la construcţia unui spital.

„Nu v-am acuzat, domnule Andronache, pe persoana fizică că va însuşiţi aceşti bani, spuneam că zeci de milioane de euro, în fiecare an, merg şi către conturile PNL. În acest moment, AUR are în cont, pe anul trecut, aproape 4 milioane de euro, bani pe care vă rugăm că ne permiteţi să îi folosim pentru construcţia unui spital, pentru că nu vrem să-i folosim pentru activitatea noastră politică”, a arătat deputatul AUR.

Deputatul AUR Adrian-George Axinia a afirmat că, în timp ce românii ‘se luptă cu sărăcia’ din cauza preţurilor la energie şi cu inflaţia, partidele politice ‘se înfruptă din banii publici ca şi cum ar fi cele mai înfloritoare vremuri pe care le trăim’.

„Toată lumea ştie că AUR nu a cheltuit niciun ban de la stat din sumele primite drept subvenţie şi că ne dorim ca din banii respectivi să construim un spital, dar legea nu ne permite acest lucru, motiv pentru care vrem să schimbăm legea finanţării partidelor politice. Corupţia în România este generalizată, iar aceste proiecte reprezintă un prim pas pentru reducerea corupţiei”, a adăugat el.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a acuzat „dublul limbaj” şi „ipocrizia unor colegi”.

„Faptul că un partid parlamentar, şi anume AUR, ne spune că are aproape 5 milioane de euro în conturi, în acelaşi timp ne spune că n-au nevoie de bani – daţi banii înapoi dacă n-aveţi nevoie de ei, pentru că nu vă obligă nimeni să ţineţi banii în conturi. Voi n-aveţi nevoie de bani de la statul român ca să faceţi campanie, în schimb aveţi finanţări dubioase din multe alte surse, care vă fac să nu fiţi dependenţi de aceşti bani”, a afirmat social-democratul.

Deputatul AUR Antonio Andruşceac l-a rugat pe Alfred Simonis „să vină, ca un om inteligent”, să dovedească că AUR primeşte finanţări dubioase. „Există o justiţie aici, pe pământ, şi una divină, care vede ce vreţi să faceţi aici, în mod incorect”, a afirmat Andruşceac.

„Eu v-aş propune să o luăm mai uşor cu populismul pe scări. Sunt total de acord cu dumneavoastră, subvenţiile au devenit prea mari. M-aş fi bucurat, stimaţi colegi de la AUR, să nu votaţi prevederile din legea bugetului, pe care am susţinut-o în dezbateri în această iarnă, privitor la planul pentru subvenţii anul acesta. Vă doriţi să ne întoarcem într-o perioadă în care existau tot felul de partide-breloc întreţinute de către vreun oligarh sau altul?”, a afirmat, la rândul său, deputatul USR Andrei Lupu, care a pledat pentru transparenţă în cheltuirea banilor publici.

„Am intrat pe site-ul AUR şi am dat de un document absolut caraghios, de un populism greţos, în care nu apare niciun tabel, nu apare nicio statistică privind modul în care voi predicaţi un mod total transparent în care vă cheltuiţi banii. Şi da, faceţi tot posibilul să vă detaşaţi de finanţările ruseşti”, a susţinut şi deputatul PNL Pavel Popescu.

Ambele propuneri, care au raport de respingere, vor fi spuse votului final cel mai probabil în şedinţa de plen de miercuri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.