Finanțările bancare pentru IMM-uri și activarea mecanismului de garantare – contragarantare în beneficiul acestora

Publicat: 31 dec. 2022, 10:30, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL , ? cititori
Finanțările bancare pentru IMM-uri și activarea mecanismului de garantare – contragarantare în beneficiul acestora

Contragarantarea reprezintă angajamentul expres, irevocabil și necondiționat prin care Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) preia o parte din riscul de credit asumat de fondurile de garantare la acordarea de garanții în favoarea IMM-urilor care solicită instituțiilor de credit finanțare pentru investiții sau derularea activității curente/capital de lucru.

Contragaranția este un instrument financiar modern, consacrat la nivel european, FRC fiind conectat la practicile în domeniu în calitate de membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare/Contragarantare (AECM).

IMM-urile pot solicita direct, fără birocrație, scrisoarea de contragarantare a garanțiilor obținute pentru împrumuturile necesare, prin completarea unui singur formular disponibil online, în momentul constituirii documentației pentru acordarea creditului de către instituția financiar-bancară. Procedura nu necesită deplasarea la sediul FRC și are avantajul de a reduce costurile totale cu finanțarea pentru IMM-uri/antreprenorii români.

FRC este partener de implementare, alături de FNGCIMM, în cadrul a două programe guvernamentale multianuale derulate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) prin Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE): Start-Up Nation, respectiv Femeia Antreprenor.

Prin urmare, mecanismul de garantare-contragarantare este activat, iar beneficiarii de finanțări prin aceste programe guvernamentale pot solicita băncilor partenere contragarantarea garanțiilor pentru creditele-punte acordate în vederea implementării planurilor de afaceri.

Cum funcționează instrumentul de contragarantare:

Statul român susține accesul la finanțare al IMM-urilor prin intermediul produselor de contragarantare oferite de FRC, fără transfer efectiv de fonduri de la bugetul public.

Contragaranția reprezintă sprijinul acordat IMM-urilor de către FRC – ca instituție financiară specializată a statului român – care preia cea mai mare parte a riscului asumat de fondul de garantare în relaîia sa cu instituția de credit/bancă.

Astfel, FRC contragaranteaza pana la 80% garantiile aferente creditelor, garantiilor bancare si a altor instrumente destinate finantarii investitiilor, finantarii ciclului de exploatare, cofinantarii proiectelor finantate din fonduri europene, finantarii proiectelor inovative, de cercetare-dezvoltare, pentru mediu si ale tinerilor antreprenori acordate de institutiile de credit.

In plus, prin mecanimsul de garantare-contragarantare, este posibila  reducerea costului total cu finantarea. Prin activarea mecanismului de garantare-contragarantare, suma totala pe care un beneficiar IMM o plateste la acordarea unui credit este diminuata datorita ajutorului de minimis obtinut sub forma scrisorii de contragarantare emisa de FRC.

– Daca se produce riscul si un IMM nu returneaza imprumutul obtinut, obligatiile acestuia fata de institutia de credit se transfera garantorilor, proportional cu contributia acestora la sustinerea finantarii.

Avantajele contragarantiei pe tot lantul de la beneficiar la institutiile financiar bancare:

  • sustine calitatea portofoliilor de credite ale sistemului bancar si ale garantorilor ;
  • permite reducerea costurilor cu finantarea pentru antreprenori;
  • sprijina mediul de afaceri prin utilizarea facilitatilor acquis-ului comunitar in domeniul ajutorului de stat.

Facilitarea accesului IMM-urilor si antreprenorilor romani la finantarea bancara este realizata de FRC prin aplicarea reglementarilor europene în materie de ajutor de stat și acordarea de ajutoare de minims în baza unor scheme aprobate de Consiliul Concurenței.

Avantaje pentru IMM-uri:

  • Acoperirea deficitului sau chiar a lipsei de garantii cu care se confrunta IMM in obtinerea de finantari,
  • Faciliteaza accesul la finantare si diminueaza costul suportat de IMM, datorita comisioanelor de garantare reduse, ca efect al ajutorului acordat prin contragarantare,
  • Sprijina cresterea competitivitatii, sustenabilitatii si a numarului de IMM finantate,
  • Are efect de multiplicare prin oportunitati imbunatatite de creditare bazate pe imprumuturi subordonate,
  • Protejarea locurilor de munca si crearea altora noi de catre IMM beneficiare,
  • Potential de profitabilitate mai mare a capitalului, printr-un raport mai bun intre autofinantare si finantare din credite,
  • Consolidarea și dezvoltarea antreprenoriatului, inclusiv prin sprijinirea demararii activitătii și/sau dezvoltării firmelor nou inființate,
  • Imbunatățirea capacității  de absorbție a fondurilor structurale de către IMM.

Avantaje pentru finanțatori:

  • Contribuția la reducerea costului creditului oferind astfel bancilor o mai mare atractivitate in mentinerea si dezvoltarea propriei cote de piață,
  • Diminuarea riscului de credit și creșterea calității portofoliului finanțatorilor,
  • Lichiditate ridicată a garanțiilor contragarantate în comparație cu alte tipuri de garanții,
  • Efect de multiplicare a finanțărilor acordate IMM.

Avantaje pentru fondurile de garantare:

  • Cresterea capacității de garantare a acestora și diminuarea costului cu provizioanele,
  • Consolidarea încrederii băncilor și a altor categorii de finanțatori în soliditatea si solvabilitatea fondurilor de garantare,
  • Creșterea capacității de susținere a mediului de afaceri și relansarea economică

Informatii si detalii: Fondul Roman de Contragarantare SA, str.Andrei Muresanu nr.16, sect.1

www.contragarantare.ro

email: [email protected]

tel: +40371.502.596