Finanțele combat evaziunea fiscală cu o lege nouă! Cât de mari sunt amenzile DOCUMENT
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de act normativ menit să combată evaziunea fiscală în domeniul accizelor, propunând sancțiuni și măsuri suplimentare pentru operatorii economici care nu își respectă obligațiile fiscale. Proiectul introduce reguli mai clare și stricte pentru operatorii economici înregistrați ca destinatari sau distribuitori de produse accizabile, care prezintă risc fiscal ridicat.
Potrivit proiectului, autoritățile fiscale vor avea la dispoziție instrumente suplimentare pentru identificarea și monitorizarea acestor operatori, prin stabilirea unor criterii speciale de evaluare a riscurilor fiscale. În acest sens, un ordin comun al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și al președintelui Autorității Vamale Române va reglementa modul în care vor fi identificați destinatarii înregistrați care prezintă un risc fiscal ridicat.
Una dintre principalele măsuri propuse este introducerea unei declarații pe propria răspundere, prin care operatorii economici vor trebui să anunțe autoritățile vamale despre cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o primească. În plus, aceștia vor fi obligați să constituie o garanție de 120% din valoarea accizelor aferente cantității declarate, ca o măsură de prevenire a riscurilor de neplată a accizelor. În caz de nerespectare a acestor obligații, operatorii vor risca sancțiuni severe, inclusiv revocarea autorizației de destinatar înregistrat sau chiar acuzarea de infracțiuni fiscale.
Infracțiuni și controale mai stricte
În proiectul de act normativ se propune ca, în cazul în care organele de control constată indicii de săvârșire a unei infracțiuni, operatorul economic să fie obligat să reîntregească garanția la nivelul prejudiciului, dacă valoarea acesteia nu este suficientă. De asemenea, pentru a preveni fraudele, operatorii economici vor fi obligați să înștiințeze autoritățile cu cel puțin 3 zile înainte de epuizarea cantității de produse accizabile, iar după epuizare, să depună o nouă declarație și să reîntregească garanția.
Un alt punct important al proiectului de act normativ este excepția de la regulile generale privind revocarea autorizației de destinatar înregistrat. Dacă operatorul economic nu respectă cerințele legale privind depunerea declarației pe propria răspundere și constituirea garanției, autoritățile vor putea revoca autorizația în termen de maximum 3 zile de la propunerea de revocare.
În plus, nerespectarea acestor reglementări va atrage o serie de sancțiuni, inclusiv amenzi între 20.000 și 100.000 de lei, precum și confiscarea produselor accizabile, iar în cazurile în care produsele au fost vândute, vor fi confiscate și sumele obținute din vânzare.
”Se propune introducerea unei contravenții, respectiv aplicarea unei amenzi de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum și confiscarea produselor, iar în situația când acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din această vânzare, în situația în care destinatarii înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat și operatorii economici înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice și care eliberează pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal produse accizabile, nu respectă obligațiile privind:
– garanția de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o primească sau să o elibereze pentru consum, după caz;
– depunerea declarației pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o primească sau să o elibereze pentru consum, după caz;
– înștiințarea autorității competente, cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile înscrisă în declarația pe propria răspundere”, se spune în proiect.
Revizuirea tratamentului fiscal pentru operatorii economici
Pe lângă măsurile de control și sancțiune, proiectul de act normativ adresează și situația operatorilor economici care produc și utilizează produse accizabile pentru consum propriu, precum gazele naturale. Se propune ca acești operatori să beneficieze de un tratament fiscal similar celui aplicat altor sectoare, precum cel al energiei electrice, în ceea ce privește termenul de plată al accizelor.
În ceea ce privește operatorii economici care eliberează produse accizabile din antrepozite fiscale, precum băuturi alcoolice, tutun și produse energetice, proiectul prevede măsuri similare celor aplicate destinatarilor înregistrați cu risc fiscal ridicat. Aceștia vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere privind cantitățile de produse pe care intenționează să le vândă, să constituie garanții și să informeze autoritățile în avans, cu privire la epuizarea stocurilor.
Măsuri suplimentare de prevenire a evaziunii fiscale
Una dintre cele mai importante inovații ale proiectului constă în propunerea de a reglementa revocarea documentului care atestă înregistrarea operatorilor economici care eliberează produse accizabile din antrepozite fiscale, în cazul în care nu respectă reglementările privind garanțiile și declarațiile. Autoritățile vor putea revoca aceste documente în termen scurt, iar operatorii economici vor putea contesta aceste decizii doar în instanță, fără a suspenda efectele acestora.
Proiectul mai prevede și corectarea unor erori tehnice din legislația actuală, precum corectarea trimiterilor greșite la articole din Codul fiscal, pentru a asigura o aplicare corectă și uniformă a normelor fiscale.
NFproiectOUGmodifactefiscalbugetare_02122024