Finisoarele s-au luat la întrecere pe tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești (VIDEO)
A fost agitație mare și marți pe tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești, unde se trage tare pentru a se finaliza lucrările până la finalul anului. DRDP Craiova a oferit imagini cu lucrările executate pe primul tronson Craiova – Balș al drumului expres și a anunțat că s-a ajuns la un grad de execuție de 92%. Cu alte cuvinte, sunt șanse mari ca tronsonul să fie dat în folosință în luna decembrie.
Finisoarele s-au luat la întrecere pe tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești. Asta pare să rezulte din imaginile prezentate, marți, de DRDP Craiova. Se lucra de zor la așternerea stratului de uzură. Potrivit ultimelor date din șantier, gradul de execuție al tronsonului de 17,7 km la care lucrează Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Visio a ajuns la 92%. În acest ritm, inaugurarea primului drum expres din județul Dolj este tot mai aproape. Cel mai probabil, în prima jumătate a lunii decembrie tronsonul 1 al DEx12 o să fie deschis traficului rutier.
De altfel, constructorii sunt angrenați pe mai multe planuri în finalizarea drumului expres înainte de termen. Se află pe ultima sută de metri cu trasarea marcajelor rutiere, cu montarea parapeților, cu așternerea stratului de uzură. Mai mult, în această săptămână se va așterne stratul de uzură și pe suprastructurile deja finalizate.
Finisoarele s-au luat la întrecere pe tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești. Lucrările au demarat în urmă cu un an
Reamintim că Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Visio a demarat lucrările la tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești în data de 17 octombrie 2023, la 10 luni după rezilierea contractului cu antreprenorul inițial, italienii de la Tirrena Scavi. Asocierea turco – română și-a luat încă de atunci angajamentul să finalizeze drumul în 2024 și are toate șanse să se încadreze în termenul asumat. Tronsonul 1 al DEx12 se desprinde din Centura Craiova Nord și ajunge până la Robănești, la limita cu județul Olt.
În ceea ce privește tronsonul 4, la care lucrează grupul UMB, acesta a ajuns la un grad de execuție de 75%. Și aici sunt șanse să se deschidă traficul în 2024, însă fără nodul rutier care face legătura cu A1 București – Pitești.
Citește și: Cine sunt constructorii cu cele mai mari progrese pe șantierele drumurilor de mare viteză din România