Finlanda se baricadează: fără azilanți din Rusia!
Guvernul finlandez a anunțat planuri pentru adoptarea unei legislații temporare menite să permită autorităților de frontieră să prevină intrarea solicitanților de azil care încearcă să intre în țară din Rusia. Această decizie vine în contextul închiderii tuturor punctelor de trecere de-a lungul frontierei de 1.340 km cu Rusia, în urma unei creșteri a numărului de migranți care nu dețin documente valide pentru a intra în Uniunea Europeană.
Situația a devenit critică. Iar guvernul finlandez se teme că numărul solicitanților de azil ar putea crește considerabil odată cu venirea primăverii și creșterea temperaturilor. Helsinki acuză Moscova că facilitează sosirea migranților la frontieră, deși Kremlinul neagă acuzațiile.
Prim-ministrul Petteri Orpo a subliniat că Finlanda a fost „ținta migrației instrumentalizate”, criticând lipsa de intervenție din partea autorităților ruse în acest fenomen și chiar facilitarea acestuia. Propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii și apoi votată în parlament. Guvernul speră că va fi aprobată cât mai curând posibil.
Ministerul de Interne a avertizat că Finlanda trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unei presiuni prelungite din partea Rusiei. Autoritățile de frontieră finlandeze au raportat că în intervalul august – decembrie, anul trecut, au intrat peste 1.300 de solicitanți de azil din țări precum Yemen, Somalia și Siria, mult dincolo de cifrele obișnuite.
Această situație tensionată vine în contextul deciziei Finlandei de a renunța la poziția sa tradițională de non-apartenență la o alianță militară și de a adera la NATO, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Recent, și vecina nordică a Finlandei, Suedia, s-a alăturat NATO, ceea ce a stârnit critici vehemente din partea Kremlinului.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a catalogat decizia Finlandei și Suediei drept „o mișcare lipsită de sens”, amenințând cu desfășurarea de trupe și sisteme de distrugere la frontiera finlandeză, ca răspuns. Rusia a avertizat, de asemenea, că va lua „măsuri politice și militare-tehnice” nespecificate, ca răspuns la intrarea Suediei în NATO.
Putin consideră aderarea Finlandei și Suediei la NATO drept o mișcare lipsită de sens din perspectiva sa geopolitică și strategică. Acest pas întărește prezența Alianței Nord-Atlantice în regiunea învecinată cu Rusia. Această configurație este percepută de Kremlin ca o amenințare la adresa securității și intereselor strategice ale Rusiei în zona sa de influență. Aderarea acestor țări la NATO înseamnă consolidarea poziției Alianței în Marea Baltică. Și asta va contracara influența rusă în regiune și va crește presiunea asupra Rusiei în ceea ce privește respectarea normelor internaționale și a drepturilor omului.