Finlanda și Suedia își pregătesc cetățenii pentru eventualitatea unui război
Într-un context de securitate tensionat, Finlanda și Suedia au început inițiative pentru a-și informa cetățenii despre măsurile necesare în caz de criză sau război. Cele două țări, care au renunțat la politica de nealiniere militară și au aderat la NATO în urma invaziei ruse din Ucraina din 2022, iau măsuri proactive pentru a-și consolida reziliența națională.
Suedia trimite broșuri către populație
În Suedia, Agenția pentru Situații de Urgență Civilă (MSB) a început luni distribuirea unei broșuri actualizate, intitulată „Om krisen eller kriget kommer” („În caz de criză sau război”). Documentul de 32 de pagini conține ilustrații simple și sfaturi practice pentru a gestiona situații de criză, precum războiul, dezastrele naturale sau atacurile cibernetice. Broșura oferă informații despre stocurile necesare de alimente și apă și este disponibilă online în mai multe limbi, inclusiv arabă, farsi, ucraineană, poloneză, somaleză și finlandeză, conform News.ro.
Până la sfârșitul campaniei, aproximativ 5,2 milioane de broșuri vor fi trimise gospodăriilor suedeze. „Situația de securitate este gravă și cu toții trebuie să ne consolidăm rezistența pentru a putea face față crizelor și, în cele din urmă, războiului”, a declarat Mikael Frisell, directorul MSB.
Aceasta este a cincea ediție a broșurii de la al Doilea Război Mondial. Versiunea anterioară, distribuită în 2018, a marcat prima astfel de inițiativă din 1961, în timpul Războiului Rece.
Finlanda lansează un site de informare
În paralel, Finlanda, care are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, a lansat un site web destinat pregătirii populației pentru situații de criză. Platforma oferă sfaturi similare celor din broșura suedeză, subliniind importanța planificării și pregătirii logistice în eventualitatea unor evenimente neașteptate.
În ianuarie, fostul comandant suprem al forțelor armate suedeze, Micael Bydén, și-a avertizat concetățenii să „se pregătească mental pentru război”, un mesaj care a consolidat eforturile autorităților de a spori conștientizarea riscurilor actuale.