Finul lui Ionel Arsene, Gheorghe Vlasie zis Ginel, condamnat la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală de peste 90.000 de euro
Tribunalul Neamț a decis pedeapsa în primă instanță, iar motivarea arată implicarea într-o schemă evazionistă cu un excavator majorat artificial în scopul deducerii TVA și reducerii bazei impozabile.
Gheorghe Vlasie, cunoscut și sub numele de Ginel și finul fostului baron PSD de Neamț, Ionel Arsene, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată. Decizia Tribunalului Neamț, dată la finalul anului trecut după 7 ani de procese, nu este definitivă și urmează să fie supusă unui apel la Curtea de Apel Bacău.
Conform motivării instanței, Ginel a participat la o schemă evazionistă prin care mai multe firme au fost implicate în tranzacționarea unui excavator cu 1.800 de euro, dar achiziționat de firma sa cu peste 90.000 de euro. Schema consta în succesivele vânzări și cumpărări ale utilajului într-un termen foarte scurt, astfel încât valoarea să fie majorată progresiv, având ca scop reducerea bazei impozabile și deducerea TVA.
Un exemplu relevant este tranzacția din decembrie 2013, când firma lui Ginel, Aqua Parc Roznov (actuala Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi), a cumpărat excavatorul menționat cu peste 90.000 de euro, deși valoarea inițială era de 1.800 de euro. Instanța a constatat că tranzacțiile s-au derulat într-un termen extrem de scurt, de doar 8 zile, cu un circuit rapid de patru tranzacții succesive, majorând prețul de la 1.500 euro+TVA la 367.000 lei+TVA.
Chiar dacă excavatorul era fizic existent și înregistrat în evidențele contabile, instanța a concluzionat că operațiunea comercială nu corespunde realității și reprezintă o formă a infracțiunii de evaziune fiscală.
Ginel este acuzat de un prejudiciu total de aproape 190.000 de euro, iar pedeapsa pentru evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro este de minim 7 ani și maxim 13 ani de detenție. Datorită faptului că Ginel a achitat prejudiciul înainte de încheierea cercetării judecătorești, instanța i-a aplicat o pedeapsă orientată spre minimul de 7 ani.
Este de menționat că această decizie vine în contextul în care Ginel, alături de alți inculpați, a fost trimis în judecată în 2016 de către DIICOT Neamț pentru acuzații de aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la spălare de bani.
De asemenea, relația strânsă dintre Ginel și fostul baron PSD de Neamț, Ionel Arsene, condamnat pentru corupție, a fost adusă în discuție, iar afacerile companiei Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi, deținută de tatăl lui Ginel, au continuat să prospere, înregistrând 50 de contracte cu statul în valoare de zeci de milioane de euro în perioada 2020-2024.