Firea: „Parcul Cișmigiu a ajuns o rușine, Nicușor Dan nici măcar ciorile nu le-a terminat de numărat”
Starea jalnică în care a ajuns parcul emblematic al Bucureștiului este criticată de fostul edil Gabriela Firea, care-l acuză pe actualul primar că nu a făcut nimic.
„Parcul Cișmigiu a ajuns o rușine doar din vina lui Nicușor Dan! Actualul primar general este principalul responsabil pentru cum arată acum Grădina Cișmigiu, un parc monument-istoric. În peste 168 de ani, Cișmigiu a fost un motiv de mândrie pentru bucureșteni, un ideal loc de relaxare pentru toate vârstele, întâlniri romantice de neuitat sau chiar mici escapade pentru liceeni aventuroși.
După ani de zile, Cișmigiu avea nevoie de reabilitare, care a și fost aprobată de consilierii generali în 2019, dar a fost blocată cu scandal de Asociația Salvați Bucureștiul, condusă atunci de Nicușor Dan!”, a postat vineri Gabriela Firea.
Aceasta îi reproșează că nu a făcut nimic pentru reabilitarea zonei în doi ani de mandat iar băncile au ajuns să fie rupte și murdare, aleile neîngrijite, iarba – uscată și necosită, copacii uscați și netoaletați, cu unele crengi care pot cădea oricând peste oameni, florile – o raritate, chioșcurile – dărâmate, cu bucăți șubrede, iar părinții își expun copiii la tot felul de pericole în locurile de joacă.
„Să pui câteva flori, să tunzi iarba, să speli și să faci reparații nu-ți trebuie sume mari. Trebuie doar să-ți placă frumosul și curățenia, să fii om gospodar, mai ales când Cișmigiu e peste drum de primărie. Nici măcar ciorile din parc nu a terminat să le numere. Doar nu ați uitat că a alocat 100.000 de euro să facă recensământul înaripatelor care murdăresc parcul și să-i scape pe bucureșteni de ele. Și nici măcar asta nu a fost ideea lui, a preluat-o de cetățenii care locuiesc lângă parc.
Primarul General ar trebui să știe bine de ce Grădina Cișmigiu pare un loc abandonat: a săpat o groapă pentru Firea, dar a căzut singur în ea! În anul 2019, consilierii generali au aprobat un amplu proiect de „reabilitare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu”. Singurii care au votat împotrivă sau cu abținere au fost consilierii generali USR și PNL.
A urmat o campanie denigratoare și s-a indus ideea că administrația Firea va distruge Cișmigiu. După cinci luni de la aprobare, Asociația Salvați Bucureștiul condusă la vremea respectivă de Nicușor Dan a atacat în instanță proiectul și a cerut anularea sa! De atunci, totul s-a blocat.Și blocat a rămas. Cișmigiu trage să dispară îngropat în buruieni și mizerie chiar sub nasul fin al primarului salvator”, comentează Firea.
Reabilitare cu suspendare
La sfârșitul anului 2020, Tribunalul Bucuresti admitea acțiunea USR și a dispunea anularea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București privind un proiect de reabilitare peisagistică a Parcului Cișmigiu.
„Tribunalul București respinge mutilarea Parcului Cișmigiu. Proiectul ar presupune amplasarea de noi spații comerciale în parc, lățirea aleilor existente și amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantați. Am contestat diminuarea nelegală a spațiului verde și atingere adusă unui monument istoric, precum și lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenții asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat”, anunța la acea dată avocatul Dumitru Dobrev, membru al USR.
În octombrie, anul trecut, Consiliul General al Municipiului București aproba execuția reparațiilor la Podul Mare din parcul Cișmigiu.
Valoarea totală a lucrărilor la Podul Mare era anunțată la 3,3 milioane lei cu TVA inclus, iar durata de execuție este de 8 luni. Lucrările nu au început nici până în prezent, deși în luna mai municipalitatea anunța atribuirea contractului.