Firea se consideră „șicanată” când e întrebată care e sursa unor informații false pe care le promovează

Publicat: 11 nov. 2020, 19:00, de Cezar Amariei, în Educație , ? cititori
Firea se consideră „șicanată” când e întrebată care e sursa unor informații false pe care le promovează

În repetate rânduri, inclusiv în conferința de presă susținută miercuri, prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a spus că România și Letonia sunt singurele țări din Europa cu școlile închise. Întrebată de Puterea.ro, în mod repetat, care este sursa acestei informații, ce s-a dovedit falsă, a evitat răspunsul, menționând doar „presa străină” și spunând că se simte șicanată de insistență.

În mai multe ocazii publice, Firea a lansat informația că în Europa doar România și Lituania au școlile închise. Conform Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), ce monitorizează zilnic deciziile luate de fiecare țară în parte, sunt mult mai multe țări europene ce au sistemul de educație închis total sau partial.

Este vorba, printre altele, de Bulgaria, Serbia, Cehia, Slovacia ori regiuni din Italia. Întrebată care este sursa informației, dovedite false, conform căreia doar România și Letonia ar avea școlile închise, a evitat un răspuns. Mai mult, s-a declarant „șicanată” de insistențe.

Ulterior, când a preluat imaginile cu conferința de presă pe pagina proprie de Facebook, a cenzurat întrebarea. Ea a rămas însă în varianta integrală pe pagina inițială, a PSD.

R.: Ați spus în mai multe rânduri, inclusive astăzi, că România este singura țară din Europa unde cursurile nu se țin…

Gabriala Firea: …și Letonia.

R.: Voiam să vă rog să-mi spuneți care este sursa informației dvs., pentru că, în conformitate cu datele prezentate la zi de site-ul UNESCO, sunt mai multe țări, nu doar Letonia, este și Macedonia, și Slovacia, sunt regiuni din Italia, sunt mai multe zone. Care e sursa dvs.?

G.F.: Sursa mea este presa internațională și toate saiturile care prezintă de fiecare dată informații credibile. Acum, dacă noi spunem în toată afirmațiile publice când a raportăm la Germania, la Franța, la Spania, la Elveția trebuie să o facem în toate domeniile de activitate. De ce nu ne raportăm la Germania, de ce nu raportăm la Franța, țări la fel puternice care au avut și au și multe cazuri de infectări dar care au dovedit că au salvat atât educația dar economia, pentru că acolo nu s-ar recurs imediat la închidere. La noi, cea mai la îndemână metodă dar cea mai dură pentru populație este să închizi: să închizi școli, să închizi piețele alimentare, să anunți companiile să lucreze de acasă, numai că la unele nu se poate lucra de acasă, acolo unde este producție nu poți să produci din calculator, prin internet.

Altă întrebare?!

R.: Ați putea să îmi dați un exemplu concret?

G.F: V-am explicat, mai multe.

R.: Concret…

G.F.: …mai multe.

R.: Un singur exemplu, vă rog.

G.F.: Mai multe ziare, site-uri…

R.: Un singur nume.

G.F.: mai multe…

R.: M-ar ajuta un exemplu.

G.F.: Foarte multe. Din Franța, din Germania…

R.: Un nume, vă rog.

G.F.: …din Marea Britanie.

R.: un nume, vă rog.

G.F.: Deci, foarte multe

R.: Un nume…

G.F.: …dacă doriți să mă șicanați, puteți să o faceți.

R.: Nu vă șicanez, m-ar ajuta o informație concretă.

G.F.: Citesc zeci de ziare, de site-uri, citesc foarte multe.

R.: OK, deci un exemplu concret nu puteți da.

G.F.: Dacă aveți altă întrebare…