Trei patroni ai unor firme de ride-sharing, reținuți de DNA după ce ar fi prejudiciat statul cu peste 49 de milioane de lei

Publicat: 04 dec. 2024, 14:42, de Lavinia Tudor, în Justitie , ? cititori
Trei patroni ai unor firme de ride-sharing, reținuți de DNA după ce ar fi prejudiciat statul cu peste 49 de milioane de lei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au reținut trei persoane acuzate de evaziune fiscală în legătură cu activitatea unor societăţi comerciale de transport alternativ de persoane, cauzând un prejudiciu de peste 49 de milioane de lei bugetului de stat.

Activitatea grupului investigat

Conform anchetatorilor, în perioada februarie 2023 – martie 2024, cei implicați au coordonat mai multe firme de transport alternativ, desfășurând activități ce au dus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Prejudiciul a fost cauzat prin:

  • omisiunea înregistrării în contabilitate a zece societăți comerciale;
  • nedeclararea veniturilor impozabile către organele fiscale;
  • ascunderea sursei impozabile prin neîncheierea unor contracte de muncă și plata salariilor „la negru”.

Potrivit procurorilor, grupul ar fi colaborat cu peste 1.000 de șoferi, cărora li se solicitau contracte de comodat prin care aceștia cedau autoturismele către firmele controlate. Acestea obțineau apoi autorizațiile necesare de la Autoritatea Rutieră Română (ARR) și înscrierea pe platformele de ride-sharing, conform DNA.

„Din sumele încasate de la companiile deținători ai platformelor de ride-sharing, inculpații opreau un comision între 8 și 12%, restul fiind virat șoferilor. Deoarece nu se achitau contribuții salariale, șoferii primeau sume mai mari decât cele prevăzute legal”, au explicat procurorii. După ce plăteau șoferii, inculpații retrăgeau restul banilor de la bancomat și și-i însușeau.

Măsuri luate de autorități

DNA a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru alte trei persoane implicate, acuzate de complicitate la evaziune fiscală. Între timp, cele trei persoane reținute au fost prezentate Tribunalului București miercuri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii mai susțin că unul dintre suspecți a folosit sumele obținute ilicit pentru achiziționarea de automobile de lux, imobile și pentru creditarea unor firme în care era acționar.