Firmele din industria ospitalităţii solicită măsuri de susținere din partea guvernanților
Anularea impozitului specific pentru contribuabilii din domeniul HoReCa, pe întregul an 2022, alături de despăgubiri în formula 20% din diferenţa cifrei de afaceri pe 2021, comparativ cu 2019 sau compensarea taxelor datorate cu cele de recuperat de la stat se numără pe lista revendicărilor adresate guvernanților de către Alianţa pentru Turism (APT).
HoReCa este cel mai afectat sector din economia românească din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, în 2020, veniturile s-au redus cu 44%, în timp ce profiturile s-au micșorat cu 79%. Totodată, 53% dintre companiile din domeniu au risc mediu şi mare de insolvenţă (calcul estimare model Altman Z-score), mult peste media naţională (38%).
„Afacerile din HoReCa sunt vlăguite după 2020, creşterea din 2021 nu a fost suficientă pentru întărirea companiilor la nivelul precedent pandemiei, dacă nu sunt sprijinite şi acţionarii îşi pierd interesul, iar costurile fiscale pentru stat (taxe pierdute) sunt mult mai mari decât efortul pentru susţinerea schemei de sprijin”, se arată într-un comunicat al APT.
Industria ospitalităţii a pierdut aproximativ 30% din forţa de muncă direct implicată în sector, ceea ce se traduce în aproximativ 60.000 de persoane care au migrat spre alte domenii mai stabile în această perioadă, precizează APT.
„Din punct de vedere calitativ, în acest moment nu există nici o formă de motivare a educaţiei în turism, nu există programe de pregătire adecvată, iar companiile nu sunt incentivate să trimită angajaţii la studii”, menţionează organizaţia.
Reglementarea bacşişului
Alianţa pentru Turism propune mai multe măsuri pentru atenuarea crizei forţei de muncă, cum ar fi reglementarea bacşişului ca o formă de stimulare şi identificare a unei forme de a sprijini sezonierii pentru a îi atrage în industrie, ca de exemplu acordarea de stimulent de natură fiscală şi anume plata taxelor de 41,5% pentru o perioadă de timp angajaţilor sezonieri care stau minimum o perioadă de timp.
De asemenea, organizaţia solicită sprijin pentru programe educaţionale pentru a creşte calitatea serviciilor şi chiar identificarea de surse din fonduri europene sau din bugetul de stat, care să susţină acest demers.
Luni a avut loc la Braşov, în format hibrid, Adunarea Generală a Alianţei pentru Turism, în cadrul căreia, alături de membri APT, au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Cadariu, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Alin Chiţu.
Cu prilejul Adunării generale a APT, preşedinţia rotativă a Alianţei a fost preluată de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), reprezentată de Daniel Mischie.