Flashmob cu sute de dansatori la Congresul Național al Școlilor de Dans Popular Românesc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/flasmob-galati-1.jpeg)
Cea de a 4-a ediție a Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc a reunit la Galați peste 350 de instructori, dansatori profesioniști și elevi de la 12 școli de dans popular din întreaga țară, punctul culminant al evenimentului fiind un flashmob de dansuri populare la malul Dunării.
Flashmob cu sute de dansatori
Galațiul a fost, timp de patru zile, capitala dansurilor populare românești prin organizarea celei de a patra ediții a Congresului Național al Școlilor de Dans Popular. Evenimentul a fost inițiat în anul 2022 de Virgil Tăbuș și Diana Tăbuș, profesori coregrafi ai unei școli de dansuri din Galați.
Primele ediții s-au desfășurat la Mamaia, Tulcea și Cluj. Organizatorii și școlile participante își doresc ca organizarea congresului să treacă , de la an la an, prin cât mai multe orașe, din toate zonele etnografice ale țării.
Ediția din acest an a avut o premieră, prin participarea unei școli de dansuri tradiționale românești a românilor din diaspora, respectiv Școala de Dans „Grupul Vatra” din Torino, Italia.
Școlile de dans participante la ediția din acest an au fost Școala de Dans Tăbuș (Galați), Școala de Dans Popular „Edu” (Buzău), Atelierul de Joc Popular (Zalău), Școala de Dans Tradițional Românesc „Dor de joc” (Cluj Napoca), Școala de Dans „Brâu Muntenesc” (Ploiești), Școala de Dans „Ceatăra” (Carei), Școala de Dans Coman (Tulcea), Școala de Dans „Drag mi-e jocul românesc” (Ploiești), Școala de Dans „În pași de dans” (București), Școala de Dans „Lets Dance” (București), Școala de Dans Marius Enache (Buzău), Școala de Dans Ioan Macrea (Sibiu) și Școala de Dans „Grupul Vatra” (Torino-Italia).
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/dansatori-galati-1024x478.jpeg)
Fenomenul școlilor de dansuri populare a luat amploare după ce românii au redescoperit frumusețea dansurilor românești
Invitați speciali ai acestei ediții a congresului au fost patru coregrafi din diferite zone ale țării care au susținut patru workshopuri de dans popular: maestrul Ion Horujenco, reprezentant al sudului Moldovei, maestrul Costinel Leonte, care a venit cu jocuri din Bucovina, zona Maramureșului a fost reprezentată de maestrul coregraf Emil Miheț, iar al patrulea workshop a fost susținut de instructorul coregraf George Ștreng, care a prezentat jocuri din zona Bihor.
Un moment emblematic al congresului flashmob-ul de dans popular desfășurat în parcul de pe Faleza Dunării din Galați, la care au participat peste patru sute de persoane, participanților la congres alăturându-se cursanții școlii din oraș.
Fiecare zi a evenimentului s-a încheiat cu câte o petrecere cu muzică live, cu participarea unor interpreți și instrumentiști de muzică populară românească care au prezentat cântece tradiționale din mai multe zone ale țării.
Românii au redescoperit dansurile populare, care acum nu mai lipsesc de la nicio petrecere
Potrivit organizatorilor, în ultimii ani românii au redescoperit tradiționalele dansuri populare românești, în special horele și sârbele care nu lipsesc de la nicio petrecere și astfel se explică și amploarea pe care au luat-o cursurile școlilor specializate în toate zonele etnografice:
„Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc are o amploare mare și un impact important în dansul popular românesc, ținând cont de faptul că se adresează școlilor de dans și cursanților acestora iar promovarea dansului popular românesc în prezent se face în mare parte prin intermediul acestor școli de dans.
Profesorii și instructorii școlilor vin pentru perfecționare și și schimb de experiență, iar cursanții lor, care aleg să participe la aceste evenimente, își doresc să învețe jocuri de la coregrafi cu experiență, care provin chiar din zonele respective”.
Următoarea ediție a congresului va avea loc la Ploiești și va fi organizată de Școala de Dans „Drag mi-e jocul românesc”.