Floriile la catolici: Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă, „câteva sugestii” pentru toate comunităţile parohiale şi călugăreşti din Arhidieceza de Bucureşti
Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, invită clericii şi credincioşii să manifeste responsabilitate şi atenţie deosebită faţă de propriul comportament în timpul celebrărilor liturgice din Săptămâna Sfântă, pentru evitarea infectărilor cu COVID-19.
„După încetarea stării de alertă şi ridicarea tuturor restricţiilor pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, chemarea autorităţilor din ţara noastră este la prudenţă şi responsabilitate individuală pentru evitarea infectărilor. În acest context, şi Congregaţia pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor a oferit câteva linii directoare pentru păstori şi credincioşi, pentru a-i ajuta pe episcopi în sarcina lor de a evalua situaţiile concrete şi de a asigura binele spiritual al păstorilor şi credincioşilor în trăirea Săptămânii Sfinte, „centrul întregului an liturgic”. Nota Congregaţiei „invită toată lumea să dea dovadă de prudenţă, evitând acţiunile şi comportamentele care ar putea fi riscante”. Urmând exemplul altor Conferinţe Episcopale, apelăm şi noi la simţul de responsabilitate al fiecărui preot şi credincios ca să manifeste atenţie deosebită faţă de propriul comportament în timpul celebrărilor liturgice”, afirmă arhiepiscopul, într-o postare pe Facebook.
ÎPS Percă oferă „câteva sugestii” pentru toate comunităţile parohiale şi călugăreşti din Arhidieceza de Bucureşti, „spre binele tuturor şi pentru a garanta sărbători cu adevărat fericite”:
* În spaţiile închise şi aglomerate (locurile de cult) se recomandă purtarea măştii de protecţie;
* Nu se mai impune distanţarea fizică, dar este recomandată evitarea aglomeraţiilor, mai ales la intrarea şi ieşirea din biserici, cu ocazia procesiunilor;
* Deocamdată nu se revine la folosirea apei sfinţite în agheasmatare;
* Pentru schimbarea salutului de pace se va prefera gestul de reverenţă sau gestul privirii;
* Pentru distribuirea Sfintei Împărtăşanii, este bine ca preoţii să poarte masca de protecţie şi să-şi igienizeze mâinile;
* Cine are simptome de gripă sau a fost supus la izolare pentru că a fost depistat pozitiv cu coronavirus, nu trebuie să participe la celebrările religioase;
* Se recomandă mai departe aerisirea spaţiilor unde se celebrează, iar în timpul celebrărilor, uşile sau o fereastră a bisericii să rămână deschise; de asemenea, toate locurile unde se celebrează să fie periodic igienizate cu detergenţi specifici.
Arhiepiscopul Mitropolit recomandă ca în Duminica Floriilor credincioşii care vin cu ramuri la procesiune să evite schimbul sau înstrăinarea lor.
În Joia Sfântă, la Liturghia „Cina Domnului”, pentru ritul spălării picioarelor se recomandă dezinfectarea mâinilor după fiecare persoană şi purtarea măştii de protecţie. Ritul spălării picioarelor se poate face doar într-o formă simplă şi simbolică, turnând puţină apă pe picior, fără a-l atinge.
În Vinerea Sfântă, în contextul războiului din Ucraina, se va introduce în rugăciunea universală o intenţie „pentru toţi cei care suferă din cauza războiului”.
„În invocaţia pentru guvernanţi Îl vom invoca pe Domnul pentru ca să lumineze mintea şi inima lor pentru a căuta binele comun în adevărata libertate şi adevărata pace, pentru toţi cei care sunt în încercare, pentru ca toţi să experimenteze bucuria de a fi găsit ajutorul milostivirii Domnului. Bineînţeles că această rugăciune va fi pentru toţi fraţii şi toate surorile care trăiesc atrocităţile războiului, în special în Ucraina”, precizează ÎPS Percă.
Totodată, în actul adorării Sfintei Cruci se va evita gestul sărutării, făcându-se doar o simplă reverenţă.
Vigilia pascală va fi celebrată cu toată solemnitatea, cu recomandarea ca lumânările cu care vin credincioşii să fie personale şi să nu se facă schimburi de lumânări; de asemenea, dacă are loc procesiunea tradiţională de Înviere, să se evite aglomeraţia.