Florin Barbu anunță măsuri noi împotriva secetei. Cum le vine Ministerul Agriculturii în ajutor fermierilor

Publicat: 28 aug. 2024, 17:03, de Autor: Corina Oprea, în Agricultura , ? cititori
Florin Barbu anunță măsuri noi împotriva secetei. Cum le vine Ministerul Agriculturii în ajutor fermierilor
Florin Barbu anunță măsuri noi împotriva secetei. Cum le vine Ministerul Agriculturii în ajutor fermierilor

Ministerul Agriculturii, condus de Florin Barbu, a anunțat recent o serie de măsuri esențiale pentru sprijinirea fermierilor afectați de seceta severă din acest an. În cadrul unei ședințe de Guvern, ministrul a subliniat că au fost elaborate mai multe acte normative care urmează să fie adoptate în viitoarele întâlniri ale Executivului, cu scopul de a atenua impactul devastator al secetei asupra agriculturii.

Florin Barbu, despre sprijinirea fermierilor

Unul dintre principalele demersuri este implementarea unui mecanism de asigurare a culturilor de toamnă și primăvară, care va acoperi o suprafață de 7 milioane de hectare.

Această inițiativă vine ca răspuns la necesitatea urgentă de a proteja fermierii de pierderile cauzate de seceta recurentă, care devine tot mai frecventă în România.

În baza acestui mecanism, fermierii vor putea beneficia de despăgubiri de până la 3.000 de lei pe hectar, un aspect esențial pentru stabilitatea financiară a agriculturii românești.

Fondurile necesare pentru acest program provin dintr-o contribuție de 3% din subvențiile plătite de fermieri, la care se adaugă 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, completate de o contribuție din bugetul de stat.

Ministrul Barbu a evidențiat și o serie de îmbunătățiri aduse programului „Creditul fermierului,” care oferă o dobândă fixă de 1,95%. Modificările propuse includ creșterea gradului de garantare la 100% din fondurile alocate de Ministerul Agriculturii, pentru a susține afacerile agricole și producția autohtonă.

„Venim cu o completare solicitată de fermieri la măsura ‘Creditul fermierului’, care are o dobândă fixă de 1,95%. În primul rând, creştem gradul de garantare (…) la 100% din fondurile puse la dispoziţia Ministerului Agriculturii.

Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură şi producţia românească. În plus, creditul va putea fi utilizat şi pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023 – 2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil fără a avea presiunea ratelor şi dobânzilor.

De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare şi fermierii care înregistrează credite restante potrivit bazei de date a Centrului riscului de credit, cu condiţia ca aceştia să deţină un proces verbal de constatare a calamităţilor în acest an”, a completat ministrul Agriculturii.

În plus, o măsură de sprijin semnificativă vizează suspendarea automată a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, și a dobânzilor și comisioanelor scadente pentru fermierii afectați de calamități.

Această suspendare va fi valabilă până la 31 decembrie 2025, oferind fermierilor un răgaz necesar pentru a-și redresa activitatea. În aceeași perioadă, vor fi suspendate și executările silite pentru datorii către bănci, instituții financiare nebancare (IFN-uri), furnizori de utilități și distribuitori de inputuri.

„Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la acelaşi termen, se suspendă şi operaţiunile de executare silită pentru datorii către instituţiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilităţi, furnizori sau distribuitori de inputuri”, a indicat Florin Barbu.

Florin Barbu a mai informat că peste 80% din procesele verbale de constatare a calamităților au fost deja finalizate, iar termenul limită de 15 septembrie va fi respectat. Astfel, fermierii vor putea primi despăgubiri de 1.000 de lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor agricole de toamnă, asigurând astfel continuitatea activităților agricole în pofida dificultăților întâmpinate.