Florin Barbu:„Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene destinate despăgubirilor”

Publicat: 10 sept. 2024, 15:36, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Florin Barbu:„Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene destinate despăgubirilor”
Florin Barbu

„Seceta severă a afectat puternic fermierii din majoritatea statelor membre şi este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene destinate despăgubirilor”, a scris astăzi, pe Facebook, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Florin Barbu se află la Reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene, ce are loc la Budapesta (Ungaria).

„Sunt la Budapesta, alături de colegii miniştri ai Agriculturii din toate statele membre ale Uniunii Europene şi discutăm despre măsurile de sprijin pentru fermierii noştri pe care le vom implementa în perioada următoare! Pentru că seceta severă a afectat puternic fermierii din majoritatea statelor membre, este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene destinate despăgubirilor fermierilor. Ştiu că aceste fonduri le sunt necesare fermierilor români şi mă voi lupta ca aceştia să primească sprijinul pe care l-am promis”, a subliniat ministrul.

În opinia sa, este obligatorie regândirea derogărilor pentru neonicotinoide, precum şi extinderea eligibilităţii cheltuielilor pentru animalele de reproducţie, având în vedere schimbările climatice care afectează din ce în ce mai mult producţia.

„Aşa cum am spus de fiecare dată, în cadrul Consiliilor AgriFish, fermierii noştri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare, pentru a continua să producă suficient. Noi suntem vocea lor în forurile internaţionale, le reprezentăm interesele şi îi asigurăm de tot sprijinul nostru”, a mai scris Florin Barbu pe rețeaua de socializare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, în cadrul reuniunii informale va fi lansată dezbaterea privind Politica Agricolă Comună post-2027, cu scopul de a contura aşteptările miniştrilor Agriculturii şi de a ghida noua Comisie, care urmează să preia mandatul în toamnă, să pregătească propuneri legislative pentru PAC post-2027.

În conformitate cu priorităţile Preşedinţiei maghiare a UE, tema reuniunii va fi „Către o viitoare Politică Agricolă Comună competitivă, rezistentă la criză, durabilă, favorabilă agricultorilor şi bazată pe cunoaştere”.