Ministrul Agriculturii îndeamnă fermierii să aplice pentru programele de susținere a zootehniei și a independenței energetice
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/22ce2aae-a975-4181-b9f5-ab9ac392a093-scaled.jpg)
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a îndemnat fermierii să aplice pentru programele pe care MADR le derulează anul acesta. Este vorba mai ales despre susținerea zootehniei și despre independența energetică a fermelor.
Florin Barbu a anunțat și demararea plăților pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) și ajutorul național tranzitoriu (ANT), precum și lansarea a patru programe esențiale pentru dezvoltarea zootehniei românești în sectoarele suin, avicol, vacă de carne și lapte.
În sectorul suin, se estimează o producție de aproximativ trei milioane de capete de porc, cu accent pe integrarea reproducției și îngrășării. În cel avicol, va continua programul de susținere a reproducerii și incubației, România urmând să atingă un record de 490 de milioane de pui anual. Pentru fermele de vaci de lapte și carne, vor fi disponibile finanțări de până la 3,5 milioane de euro pentru proiecte de reproducție, îngrășare, abatorizare și tehnologizare.
România se dorește un lider regional în procesarea produselor agroalimentare
Unul dintre obiectivele strategice ale MADR este transformarea României într-un lider regional în procesarea produselor agroalimentare, prin investiții de circa 2 miliarde de euro în unități de procesare moderne, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
În timpul vizitei de lucru de astăzi, din Mureș, oficialul s-a întâlnit cu crescători de animale la sediul Prefecturii și a vizitat ferma de suine din Dămieni, județul Mureș.
În cadrul întâlnirii, ministrul a subliniat eforturile depuse de MADR pentru sprijinirea fermierilor români într-un an agricol dificil: „Anul trecut a fost unul complicat, dar am reușit să alocăm peste 1,2 miliarde de euro în granturi suplimentare, pe lângă cele 2,6 miliarde de euro acordate prin plăți directe pe Pilonul I ”.
Printre temele discutate cu fermierii s-au numărat creșterea subvențiilor agricole până la media Uniunii Europene; menținerea celor doi Piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC); combaterea practicilor comerciale neloiale care afectează procesatorii autohtoni; compensarea accizei la motorina utilizată în agricultură și clarificarea reglementărilor privind pășunatul și legea pășunilor.
Independența energetică a fermelor, sprijinită cu 300 milioane de euro
Ministrul a prezentat și bilanțul anului agricol 2024, subliniind că România a reușit să obțină la Bruxelles modificarea normei GAEC 8, eliminând obligația lăsării a 4% din terenuri necultivate pentru beneficiarii de subvenții.
Un accent important a fost pus pe independența energetică a fermelor, prin alocarea a 300 de milioane de euro prin AFIR pentru dotarea cu panouri fotovoltaice. Alte 590 de milioane de euro vor fi investite în modernizarea sectorului agroalimentar.
Florin Barbu a precizat că toate problemele semnalate de fermieri sunt deja pe agenda ministerului. Printre acestea se află combaterea febrei aftoase; suplimentarea subvențiilor pentru lapte și vaca de carne; extinderea ecoschemei pentru porumb siloz din 2026.
Alte priorități aflate pe agenda MADR sunt crearea unui contract-tip de arendă cu condiții clare; sprijinirea accesului fermierilor în lanțurile de retail și discuții la nivel guvernamental privind impactul animalelor sălbatice asupra fermelor.