Florin Barbu, spune că nu există probe că s-au adus cereale din Ucraina. Nu crede nici că fermierii români vopsesc puii
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, joi, că niciun fermier nu a adus probe că în România se descarcă cereale din Ucraina. El a mai spus și că nu crede că fermierii români vopsesc puii.
Aflat într-o vizită în judeţul Arad, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost întrebat de ce nu s-a mai implementat măsura montării de dispozitive GPS pe camioanele care aduc cereale din Ucraina, pentru a li se urmări traseul. El a trecut această responsabilitate în grădina Finanțelor: „Sigur, trebuie să îl întrebaţi pe domnul Boloş, pentru că Ministerul Finanţelor se ocupă de acest lucru”, a răspuns Barbu. El a amintit că ministerul Agriculturii a emis o ordonanţă privind interzicerea importurilor fără licenţă.
„Din punct de vedere legal, vă spun că nu a intrat un bob de cereale pentru că eu nu am emis licenţe de import din Ucraina. Dacă e ilegal, e contrabandă şi instituţiile abilitate să îşi facă treaba. Nu e treaba Ministerului Agriculturii. Tot ceea ce înseamnă contrabandă cu cereale este asimilată, aşa cum este şi contrabanda cu ţigări sau alte alimente. De acest lucru se ocupă DIICOT, Poliţia Economică, ANAF, Antifrauda. Dacă se constată aceste ilegalităţi, bineînţeles că trebuie să ia măsuri”, a arătt ministrul Florin Barbu.
El a subliniat, însă, și că la ministerul Agriculturii, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu fermierii, nu a primit nicio reclamaţie „cu probe concrete”.
Referindu-se la scandalul iscat de carnea de pui galbenă, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu crede că fermierii români „vopsesc” puii.
„Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac aşa ceva, în primul rând. În al doilea rând, ANSVSA, care nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări şi bineînţeles că se va ieşi cu un raport pe acest lucru. Nu pot să-mi dau cu părerea. Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii, să fie foarte clar!”, a răspuns Florin Barbu.
El a subliniat că puii care se vând în magazine sunt crescuţi, în general, cu porumb, iar România are piaţă de desfacere inclusiv în Franţa.
„Ca să înţelegem, puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt, 80 – 90% dintre ei, crescuţi cu porumb. Am deschis piaţă inclusiv cu omologul meu francez. Piaţa din Franţa ia pui din România. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români, pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%, România produce aproape 400 de milioane de pui”, a spus ministrul.