Florin Cîțu: Am aprobat ordonanța pentru împrumuturile UAT-urilor de la Trezorerie și înființarea Comitetului interministerial pentru România Educată
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care reglementează posibilitatea accesării de către unităţile administrativ-teritoriale de împrumuturi de la Trezoreria statului, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
„În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă pe care am anunţat-o de ceva vreme, era blocată la avizare, am deblocat-o, prin care vom da posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale să se împrumute de la Trezoreria statului. Ordonanţa reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare contractată de până la 3 ani şi, respectiv, de până la 5 ani. Este o ordonanţă aşteptată de multe din UAT-urile din România„, a precizat Cîţu, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului
Comitetul interministerial
De asemenea, premierul a anunţat că a semnat decizia de înfiinţare a Comitetului interministerial pentru monitorizarea reglementării proiectului România Educată. Conducerea Comitetulului este asigurată de premier, în calitate de preşedinte şi de ministrul Educaţiei, în calitate de vicepreşedinte, iar Administraţia Prezidenţială are statu de invitat permanent, a adăugat Cîţu.
„Acum două săptămâni, când preşedintele Klaus Iohanis a participat la şedinţa de Guvern, am anunţat un calendar pentru implementarea programului România Educată. Proiectul a fost asumat de Guvernul României. Astăzi am semnat decizia de înfiinţare a Comitetului interministerial pentru monitorizarea reglementării proiectului România Educată. Este un proiect foarte important pentru noi, iar în PNRR sunt alocate peste 3,6 miliarde euro pentru acest proiect. Din Comitet fac parte Ministerul Educaţiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Cercetării şi Digitalizării, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului. La lucrări participă vicepremierii, iar conducerea este asigurată de prim-ministru, în calitate de preşedinte şi de ministrul Educaţiei, în calitate de vicepreşedinte. Administraţia Prezidenţială are un statut de invitat permanent, dar la lucrările Comitetului pot participa experţi în educaţie şi reprezentanţi ai societăţii civile. Contez foarte mult pe aportul acestora la implementarea cu succes a acestui program”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Proiecte de buget cu execuție zero
Referitor la rectificarea bugetară, Florin Cîțu a arătat că a discuat cu membrii Cabinetului despre execuţia bugetară şi cum poate fi ea accelerată în a doua parte a anului. ”Sunt multe proiecte care au fost în buget şi au o execuţie aproape zero, ceea ce nu este admisibil”, afirmă premierul.
Florin Cîţu a fost întrebat dacă este mulţumit de investiţiile publice, cifrate la peste 21 de miliarde de lei, deşi la începutul anului îşi asumase o ţintă mult mai mare.
„Pe de o parte, dacă mă uit la ce s-a întâmplat anul trecut cu investiţiile şi faţă de ultimii zece ani, da, investiţiile sunt la un nivel record. Dacă mă uit la exeuţia bugetară se putea mai mult”, a răspuns premierul.
Acesta anunţă că a discutat la finalul şedinţei de Guvern despre execuţia bugetară.
„Am prezentat faptul că sunt multe proiecte care au fost în buget şi au o execuţie aproape zero, ceea ce nu este admisibil din punctul meu de vedere. Trebuie revăzut modul cum a fost programată execuţia bugetară pentru mai multe ministere”, a mai declarat premierul.
Acesta anunţă că a cerut miniştrilor „să revizuiască şi să vadă ce s-a întâmplat în primele şase luni de zile”.