Florin Cîțu, întrebat despre ce măsuri se vor lua împotriva companiilor chineze după promulgarea legii 5G: Nu se va lua nicio măsură
Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că nu se va lua nicio măsură cu privire la companii din China care ar dori să participe la implementarea 5G în România, el adăugând că legea în domeniu, care a fost promulgată vineri, prezintă condiţiile în care vor putea fi vândute licenţele pentru 5G.
„Nu se va lua nicio măsură. Legea 5G doar prezintă condiţiile prin care aceste licenţe vor fi… şi cine pot fi participanţii, în cazul în care aceste licenţe vor fi vândute. Nu trebuie să luăm nicio măsură împotriva unei companii”, a spus Cîţu, fiind întrebat despre o reacţie din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, care a arătat că va fi afectată cooperarea economică româno-chineză în caz că vor fi excluse companiile chineze de la implementarea tehnologiei 5G în ţara noastră.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Lege pentru securitatea tehnologică
În 7 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern.
Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.
„Pentru realizarea scopului prevăzut, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi. Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării”, prevede legea.
Potrivit actului normativ, avizul conform se fundamentează pe o serie de documente, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.
În cazul în care, ulterior acordării autorizării sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării, autorizarea obţinută este retrasă prin decizie a prim-ministrului, la solicitarea CSAT. Decizia prim-ministrului se publică în Monitorul Oficial al României.