Florin Cîțu: Introducerea de noi taxe nu există în programul de guvernare, orice vine pe lângă trebuie discutat
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat marţi că introducerea de noi taxe nu este prevăzută în programul de guvernare, menţionând că acestea ar însemna o depăşire a mandatului şi atribuţiilor pe care le are PNL în coaliţie.
El a răspuns la Senat unor întrebări referitoare la taxa de solidaritate, la modificarea Codului fiscal, dar şi despre modul în care se iau deciziile în PNL, dat fiind faptul că şedinţele Biroului Executiv nu au mai avut loc în ultimele două luni.
„Deciziile s-au luat în Consiliul Naţional, care este mult mai puternic decât un BEx, acolo s-au luat nişte decizii, s-au votat în conducerea PNL (…). Ele nu există, nu există aceste şedinţe, legătura cu partidul s-a ţinut recent, prin Consiliul Naţional (…), acolo au fost cele două foruri statutare unde s-au luat deciziile, alte decizii nu s-au luat (…). Ideea este că s-a votat un program de guvernare. Noi, PNL, susţinem implementarea programului de guvernare, orice vine pe lângă programul de guvernare trebuie discutat, mai ales dacă are impact sau dacă influenţează negativ ceea ce se întâmplă în programul de guvernare”, a afirmat preşedintele Senatului.
Cîţu a susţinut că au scăzut investiţiile faţă de cifra prevăzută în programul de guvernare.
„Investiţiile trebuie să fie la 7% din PIB şi sunt aşa în programul de guvernare. Am făcut o estimare simplă, acest ritm pe care îl văd acum, investiţii care au fost tăiate deja cu miliarde în luna aprilie, nu ajung mai mult de 4,5 – 5% anul acesta. Deci, e o nerespectare a programului de guvernare. Aceste lucruri trebuie discutate în PNL, pentru că sunt câteva linii roşii şi aceasta cu investiţiile e una dintre ele. Tot ce înseamnă taxe nu există în programul de guvernare şi asta are Guvernul mandat de la PNL şi coaliţia, implementarea programului de guvernare. Orice, în afara programului de guvernare, nu este un mandat din partea PNL. Introducerea de noi taxe nu există în programul de guvernare, ar însemna o depăşire a mandatului şi a atribuţiilor pe care le are această coaliţie, PNL”, a afirmat Cîţu.
El a adăugat că nu susţine taxa de solidaritate, care reprezintă 1% din cifra de afaceri a companiilor foarte mari, pentru că „nu poţi să penalizezi companii care au avut succes doar pentru că au avut succes”.
„Taxa de solidaritate a fost propusă din primul moment când s-a făcut această coaliţie, în decembrie. Am fost împotrivă atunci, argumentele mele sunt foarte simple: nu poţi să penalizezi companii care au avut succes doar pentru că au avut succes. Nu face sens această taxă. Dacă ne uităm la companii, veţi vedea că sunt şi companii româneşti de stat care au cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro şi sunt în faliment, unele dintre ele, sau au o situaţie financiară dificilă. Ar fi o nebunie să le taxăm. Eu cred că atunci când va fi în discuţie în PNL, în BEx, voi pune toate argumentele prin care să arăt că nu se susţine o astfel de taxă în România, nici acum şi nici în viitor”, a susţinut Cîţu.