Florin Cîțu: O să prelungim măsura de scutire de la plata impozitului specific a companiilor din domeniul HORECA
Premierul Florin Cîţu a declarat că guvernanţii iau în calcul ca măsura privind neplata impozitului specific de către domeniul HORECA să fie prelungită până la vară, adăugând că aşteaptă o propunere de la Ministerul de Finanţe în acest sens.
„Impozitul specific nu a fost plătit şi nu se plăteşte până în martie anul acesta, începând cu starea de urgenţă şi până în martie anul acesta, şi pentru că sunt restricţii în continuare ne gândim să prelungim lucrul acesta, deci impozitul specific pentru acest sector nu a fost plătit. Autorităţilor locale, printr-o ordonanţă, li s-a dat voie să reducă chiria, la cerere, până la 50%. A existat IMM Invest şi v-am spus, între primele 3-4 domenii erau restaurante şi domeniul respectiv (HORECA). Şomajul tehnic şi, după aceea, măsura de plată a 41,5% din salariu pentru cei care sunt tot din şomaj tehnic, tocmai aceasta a făcut un lucru foarte important, a menţinut locurile de muncă. Deci nu a fost niciun cost pentru antreprenori. Diferenţa faţă de criza din 2008, ce am învăţat atunci, a fost să nu lăsăm acest cost al şomajului tehnic pe antreprenori”, a afirmat Florin Cîţu, joi, la dezbaterea online cu tema „Recuperarea post-pandemie şi drumul spre o nouă economie”.
Premierul a adăugat că se poate face mai mult şi de aceea guvernul caută soluţii în continuare.
„Măsura II începe să fie plătită, cred, acum avem buget şi va fi plătită, deci sunt aceste măsuri şi IMM Invest tocmai a fost prelungit, din nou, pentru anul acesta, cu un plafon de 15 miliarde în continuare. Deci, sunt măsuri la care oamenii pot să acceseze şi, da, impozitul specific ne gândim să-l prelungim şi după luna martie, să fie în continuare scutit până în vară, o să vorbesc cu colegii de la Finanţe, să vedem cum vin cu propunerea”, a mai declarat Cîţu.
Combaterea evaziunii prin conformare voluntară
Florin Cîţu a declarat și că soluţia cea mai bună, pe termen lung, pentru reducerea evaziunii fiscale, este conformarea voluntară şi nu măsurile punitive şi creşterile de taxe, lucru dovedit de faptul că anul trecut veniturile la buget au fost mai mari în termeni nominali faţă de anul 2019, când se înregistra creştere economică.
„Despre anul trecut, execuţia bugetară, un alt lucru interesant. Deşi economia a fost închisă 2 luni de zile, avem o dinamică negativă faţă de 2019, deci diferenţa de PIB – atunci am avut o creştere de 4,1% – 4,2%, anul trecut o scădere de 3,9 %, deci avem 8 procente între cele două – totuşi, veniturile la buget, pentru că PIB -ul nominal a rămas cam acelaşi, veniturile la buget sunt puţin mai mari în termeni nominali, decât în anul precedent. Deci, au fost companii… şi acele motivaţii pe care le-am dat, să se plătească la timp sau cine plăteşte impozitele primeşte o reducere, toate au contribuit şi am avut venituri la buget similare, deci puţin mai mari, chiar decât în anul 2019, când aveam o economie care creştea. Era şi un lucru foarte important care arată foarte clar că evaziunea fiscală nu se opreşte cu măsuri restrictive, punitive, cu taxe mai mari, nu aşa aduci economia la suprafaţă, conformarea voluntară e cea mai bună soluţie pe termen lung, acum ştim”, a spus Cîţu.
El a reamintit că şi măsurile privind rambursarea TVA la timp şi plata concediilor medicale au ajutat antreprenorii pe zona de „cash flow”.
„Faptul că pe cash flow s-a îmbunătăţit situaţia a fost că am plătit facturi la timp. Lucruri pe care, dacă le faci în perioade de criză, şi asta am învăţat în perioada 2008-2009, lichiditatea în economie trebuie să fie amplă, trebuie să fie lichiditate şi să funcţioneze. Şi Banca Naţională, toată lumea s-a comportat perfect anul trecut, dobânzile au scăzut, banii au fost băgaţi în economie, facturile la timp şi am reuşit să creăm această dinamică. Provocarea este să continuăm la fel”, a mai declarat premierul.