Florin Cîțu, primele măsuri după tragedia de la Constanța. Managerul spitalului și șeful ANMCS, demiși
Premierul a făcut vineri după-amiază, 1 octombrie, primele declarații după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Șapte pacienți au murit vineri dimineața, în urma incendiului care a izbucnit puțin după ora 9, la secția ATI.
„Aștept ancheta Ministerului Sănătății. Voi avea rezultatele în acest weekend sau luni. Le voi prezenta. Momentan am luat două decizii: l-am sunat pe primarul Constanței, Virgil Chițac, și i-am cerut să o demită pe managerul spitalului. La acest spital erau nereguli.
De asemenea, am semnat ordinul de demitere a președintelui ANMCS (Agenția Națională de Management al Calității în Sănătate). De când s-a instalat în funcție nu a făcut nicio evaluare. Era în atribuțiile sale. Nu a făcut nicio evaluare fizică. S-a bazat doar pe declarații pe propria răspundere.
Eu îl demit pe domnul președinte, pentru că e în subordinea mea și pot face asta. Mă aștept la aceeași intransigență la Ministerul Sănătății, cu toți cei care aveau atribuții și nu au făcut treaba. Cei responsabili că nu au pregătit valul patru vor plăti. Indiferent de funcția pe care o au”, a precizat Florin Cîțu.
Stela Halchidis, managerul demis al Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a obținut această funcție în urmă cu 12 ani, când primarul Constanței era Radu Mazăre.
Premierul așteaptă ancheta autorităților
Florin Cîțu a transmis condoleanțe rudelor îndoliate și a anunțat că ține permanent legătura cu MAI, Ministerul Sănătații și autoritățile locale, pentru a fi la curent cu evoluția anchetei și cu toate informațiile disponibile.
„Este de neacceptat să se întâmple o astfel de tragedie în spitalele din România. Este o realitate pe care încercăm să o modificăm. Din păcate, în 30 de ani nu s-a făcut nimic pentru sistemul de sănătate”, a spus premierul.
El a anunțat că pacienții au fost transferați la spitalele din zonă. Referitor la cauze, șeful Executivului așteaptă informațiile complete și va vedea ce măsuri se mai impun.
”Din fonduri europene la Constanța au ajuns 5 milioane, folosiți doar în acest an. Bani au existat, se pare că nu au fost folosiți cum trebuie. Și mai e ceva: în 2017 ISU Constanța înștiința spitalul, care făcuse niște modificări, că nu are avizul la incendiu. Nici până azi nu a fost înaintat documentul, după cum v-a spus și domnul Arafat”, a mai spus premierul.
Am cerut să fie pregătit valul patru al pandemiei
„Am cerut Ministerului Sănătății să pregătească valul patru al pandemiei. Acum am cerut o anchetă, să aflu cum a fost pregătit. E important ca Ministerul Sănătății să vadă soluții pe termen scurt, ca să evităm astfel de tragedii. E o presiune la nivelul ministerului care trebuie redusă.
Am întrebat dacă putea fi evitată această tragedie. Aștept ca specialiștii să răspundă”, a mai precizat premierul.
El a subliniat cât de important este să se implementeze măsurile din PNRR, ca să se modernizeze structura sanitară.
„Avem un număr insuficient de paturi. Nici secțiile ATI nu au fost pregătite de valul 4. După tragedia de la Neamț exista o evaluare. O să văd cum au fost implementate măsurile. Pe fiecare secție. Iar cei care invocă lipsa de bani se înșeală. Bugetul Sănătății a fost de 58,3 miliarde de lei. Plus câteva miliarde la suplimentare” , a mai spus Florin Cîțu.