Florin Cîțu: „Trebuie celulă de criză la Ministerul Finanțelor. România are trei fronturi pe care se luptă acum”
Fostul premier și ministru al Finanțelor, în prezent președinte al Senatului, Florin Cîțu susține că măsurile luate de autorități, în contextul războiului din Ucraina, nu sunt suficiente.
„În primul rând, ar trebui să tăiem imediat accesul sau interesele rusești în România, la banii publici, la fondurile europene, nici nu știu dacă au fost aprobate, dar știu care erau câteva ajutoare de stat care mergeau către companii cu acționariat rusesc, legate de oligarhii ruși, de câteva sute de milioane de lei. Când ne uităm la cât am putut să oferim ajutor către Ucraina, 3 milioane de euro versus sute de milioane de lei, care înseamnă aproape 10 milioane de euro, pentru aceste companii cu acționariat rusesc, trebuie să vedem clar care sunt prioritățile noastre și cum să acționăm. Deci, Ministerul Finanțelor trebuie să acționeze urgent, să vadă exact cine sunt acționarii, să vadă exact care sunt interesele din spate și apoi să impună sancțiuni”, a declarat luni Cîțu, la RFI.
În plus, trebuie vizate companiile de intermedieri financiare, deoarece multe societăți comerciale ruse operează prin intermediari.
„Reglementatorii din România trebuie să-și facă toți datoria, în acest moment, și să ofere informațiile către Ministerul de Finanțe, la fel și Oficiul pentru spălarea banilor, ANAF, toți trebuie să se întâlnească. Cred că trebuie celulă de criză la Ministerul Finanțelor, pentru a impune toate aceste sancțiuni, ca niciun leu din banul public să nu ajungă în buzunarele acestor oligarhi care susțin războiul în Ucraina”, consideră Cîțu.
Urgențele României
În opinia sa, trebuie o atenție sporită în modul cum este cheltuit banul public. Cel mai mare pericol pentru români, în 2022, este să cădem pradă populismului, fapt deja consumat în prima parte a anului.
„Uitați, avem nevoie de resurse și România are trei fronturi pe care se luptă acum. În primul rând, cel mai important, trebuie să ne pregătim pentru refugiați, cărora trebuie să le oferim condiții. Am avut câteva discuții în această dimineață cu companii din România, care sunt pregătite și au spus că au oportunități de a-i angaja pe emigranți în perioada următoare. Poate trebuie să umblăm la legislație și să facem lucrurile mai simple”, susține Cîțu.
Conform acestuia, trebuie neapărat implementate sancțiunile care au fost impuse la nivel european pentru toate companiile care au legătură cu Rusia.
În al treilea trebuie îmbunătăță sănătatea economică. „Deci, o provocare majoră pentru toți cei care iau decizii, astăzi, în România, cu trei fronturi pe care care trebuie să le ducem în același timp”, a concluzionat Cîțu.