Florin Jianu: Închiderea a aproximativ 100.000 de firme anual reprezintă o problemă reală și sistemică. Ce lege ar schimba vicepreședintele PSD?
Într-un episod recent al podcastului Dialogurile Puterii, moderat de Rona David, vicepreședintele PSD Florin Jianu a vorbit despre starea mediului de afaceri din România, subliniind fluctuațiile semnificative ale numărului de firme deschise și închise anual. Potrivit acestuia, în fiecare an se deschid aproximativ 150.000-160.000 de firme, în timp ce între 120.000 și 130.000 de firme se închid, ceea ce ridică semne de întrebare.
”Întotdeauna aici trebuie să ne uităm în dinamică, adică trebuie să analizăm numărul de firme înregistrate versus numărul de firme închise. Întotdeauna am fost pe un plus între 20.000-30.000, chiar 50.000 de firme noi deschise. Adică, vorbim de 150.000-160.000 de firme deschise în fiecare an și de 120.000-130.000 închise, în funcție de an. Astfel, de fapt, ne uităm la sporul de firme și la numărul de firme adăugate în economie. Pe de o parte, însă, acest număr de aproximativ 100.000 de firme care se închid în fiecare an reprezintă o problemă reală și sistemică.”, a declarat Florin Jianu.
Florin Jianu a declarat că va solicita o analiză clară asupra acestui fenomen. ”Voi solicita, în mod clar, o analiză pentru a înțelege de ce se închid aceste firme, având în vedere că vorbim despre aproape 100.000 de firme închise anual, un număr uriaș.”, a declarat vicepreședintele PSD.
Ce lege ar schimba Florin Jianu?
Întrebat în cadrul podcastului ce lege ar schimba, Florin Jianu a declarat că ar schimba legea societăților comerciale, Legea nr. 31/1990: „Este o lege veche de 34 de ani, care nu mai reflectă realitățile economice și administrative din prezent”, a spus vicepreședintele PSD.
El a precizat că majoritatea firmelor din România sunt SRL-uri, iar procesele decizionale în aceste companii sunt adesea complicate de proceduri birocratice. Jianu a propus simplificarea acestora și redefinirea tipologiei de firme, pentru a facilita dezvoltarea mediului de afaceri.
Ministrul a conchis că aceste reforme sunt necesare pentru ca România să evolueze într-un climat economic modern, care să sprijine antreprenoriatul și să reducă barierele administrative.