Florin Roman: PSD și PNL nu semnează nicio hârtie pentru rotația premierilor
PNL și PSD mai au de lucrat la capitolul încredere, declară ministrul desemnat al Digitalizării, Florin Roman. El mai precizează că rotația premierilor se va produce în baza unui gentlemen’s agreement.
„Deocamdată avem un acord politic agreat de către conducerile partidelor care fac parte din această coaliție, în care există decizia politică ca premierul, secretarul general al Guvernului, ministrul de Finanțe și ministrul Transporturilor să intre în această rotativă între PNL și PSD, astfel încât să existe o echilibrare a ceea ce înseamnă algoritm parlamentar în noua coaliție. Deci practic, cele două mari partide vor avea aceste funcții la un interval de un an și jumătate, urmând ca această rotativă să se încheie în anul 2024”, spune la RFI Florin Roman.
Redăm declarațiile ministrului desemnt a Digitalizării.
Reporter: Și cum anume se va produce rotația premierilor? Își va da demisia Nicolae Ciucă?
Florin Roman: Nu avem această prevedere în acordul politic, practic, va fi o înțelegere, un gentlemen’s agreement între cele două părți.
Reporter: Și există și posibilitatea ca PNL să nu renunțe la funcția de premier, după un an și jumătate?
Florin Roman: Nu, nu există această posibilitate. PNL și-a respectat întotdeauna înțelegerile politice.
Reporter: Dacă ați decis ca PNL și PSD să aibă propriul premier la un an și jumătate, asta înseamnă că nu aveți încredere suficientă unii în alții pentru a merge trei ani cu un singur prim-ministru?
Florin Roman: Nu, nu are nici o legătură. Sunt două partide puternice, care vin în această coaliție parlamentară cu un număr mare de parlamentari. PSD-ul cu 150 de parlamentari, PNL-ul cu circa 120 și e normal ca fiecare grup parlamentar să aibă acest premier la rotativă, la un an și jumătate. E o înțelegere politică absolut firească și normală, atunci când există o majoritate largă și stabilă.
Reporter: Dacă premierul Nicolae Ciucă va vrea să demită un ministru de la PSD, cum va proceda, are nevoie de acordul social-democraților mai întâi?
Florin Roman: Așa cum știți, potrivit Constituției, partea de remaniere sau revocare aparține primului-ministru și primul-ministru cu siguranță se va consulta cu partidul din care face parte acel ministru, înainte de o remaniere sau de o revocare, dacă va fi cazul.
Reporter: Dar nu îi va cere acordul PSD-ului, ci doar îl va informa.
Florin Roman: La cum îl cunosc pe domnul Ciucă, dacă va lua o asemenea decizie, va avea cu siguranță și acordul partidului din care face parte ministrul.
”Nu suntem toți confortabili într-o asemenea coaliție, dar suntem în criză politică”
Reporter: Aveți încredere în PSD? Pentru că o coaliție de o asemenea anvergură ar trebui bazată pe încrederea între parteneri.
Florin Roman: Aici mai e de lucrat. Cu siguranță, la capitolul încredere mai e de lucrat. Sunt convins că nici dânșii nu se simt confortabil într-o coaliție cu noi, de altfel, nici noi nu suntem toți confortabili într-o asemenea coaliție, însă dacă e să fim realiști, de câteva luni suntem în criză politică, întrucât toate variantele de trecere a unui Guvern minoritar, a unui Guvern cu USR și așa mai departe au eșuat și practic am ajuns la posibilitatea de a forma această guvernare cu o majoritate parlamentară stabilă sau varianta Opoziției și anticipatelor (…).