Suspecți de infecție cu SARS-CoV-2 sau nu? Creșterea cazurilor de gripă, explicată de doctorul Marinescu
La Institutul Matei Balș din Capitală, spital dedicat în continuare doar bolnavilor Covid, mulți dintre cei care se prezintă la camera de gardă au de fapt gripă. Spune acest lucru directorul medical al spitalui, Adrian Marinescu.
Doctorul a menționat și cum se explică numărul crescut al celor care s-au îmbolnăvit de gripă în această primăvară.
„Sunt, într-adevăr, destul de mulți pacienți care sunt suspecți de infecție cu SARS-CoV-2, nu se confirmă și de fapt au gripă sau viroză. Nu este altceva decât o situație de normalitate pe care o aveam și în alți ani înainte de pandemie. Ce este diferit acum: în primul rând, vaccinarea anti-gripală s-a făcut într-o măsură mai mică decât în anii de dinainte de pandemie.
În al doilea rând, în condițiile în care nu ne-am îmbolnăvit de-a lungul sezonului prin care trecem pentru că au fost până de curând măsurile restrictive, este clar că acum este o probabilitate mai mare de a ne infecta în condițiile în care oamenii interacționează”, a explicat Adrian Marinescu pentru Europa FM.
Nu este niciodată prea târziu
La nivel național, un milion și jumătate de români s-au vaccinat antigripal cu serul oferit gratuit de Ministerul Sănătății. Medicul Adrian Marinescu spune că nu este niciodată prea târziu pentru a face acest vaccin, mai ales că gripa poate avea forme severe la anumite categorii de persoane.
„Cu siguranță că ne putem vaccina anti-gripal așa cum ne putem vaccina și împotriva SARS-CoV-2. Aceste măsuri care previn infectarea nu trebuie să fie obligatorii. Pentru o persoană care are o problemă de sănătate și în cazul căreia riscul de a face totuși o formă severă de gripă și nu numai de COVID există și este real”, a mai spus Adrian Marinescu.
Medicul mai este de părere că în perioada aceasta ar trebui să ne protejăm în continuare – să purtăm mască în locurile închise sau atunci când interacționăm cu oamenii din jur, regulile de igienă.