FMI ne sfătuiește: „Să nu ajungeți la Junk (țară nerecomandată investitorilor)”! Scenarii FMI
Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat din nou introducerea impozitării progresive pe salarii în țara noastră, măsură de altfel recomandată de mai mulți ani. Vizita FMI vine după ce două agenții importante de rating au revizuit perspectiva României de la stabil la negativ. România nu are în prezent împrumuturi la FMI.
În urma vizitei FMI, se anunță vremuri grele pentru români. Cel mai probabil, taxele și impozitele ar putea crește
Experții Fondului Monetar Internațional, care se află în aceste zile în România, le recomandă guvernanților măsuri dure pentru a diminua gaura din buget. Printre acestea, dublarea impozitului pentru angajații cu venituri mari și creșterea TVA la 21%. Măsura ar însemna prețuri mai mari la majoritatea produselor și serviciilor.
Discuții au fost legate și de impozitarea proprietăților, din 2026. Taxele s-ar putea tripla
Impozitul se va calcula în funcție de valoarea clădirii și nu de suprafață, așa cum e în prezent. Taxele s-ar putea tripla.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a precizat, la B1 TV că Fondul Monetar Internațional nu ne spune să creștem taxele, ci sunt doar scenarii prezentate politicienilor.
„Din diverse rapoarte ale Fondului Monetar Internațional reiese că în momentul în care vin astfel de recomandări legate de creșteri de taxe, acestea sunt date întotdeauna sub următoarea formă: dacă nu reușiți să vă reduceți cheltuielile, va trebui să creșteți taxele.
Nu Fondul Monetar Internațional ne spune trebuie să creșteți taxele sau că trebuie să treceți la impozitare progresivă. Acestea sunt niște scenarii care sunt date politicienilor români, deoarece ei sunt incapabili să rezolve problema de fond, care este o problemă a cheltuielilor, nu este o problemă a sistemului de taxare din România.
Noi nu ne permitem să mai creștem taxele și, mai mult decât atât, nu ne permitem să trecem la un nou sistem de taxare care să facă diferența între bogați și săraci”, este opinia lui Christian Năsulea.
Într-un raport, FMI a venit cu mai multe variante: 10% impozit pe venit pentru cei cu venituri mici și medii și 20% impozit pe venit pentru cei care au venituri mari, și în această categorie ar intra 650.000 de români. Sunt și alte scenarii mai sumbre: 16% și 20% sau 16% și 25% impozit.
„Cei cu venituri mari sunt, de asemenea, cei mai în măsură să-și găsească alte soluții, în așa fel încât, fără să-i spun evaziune fiscală, să poată să găsească niște soluții ca să plătească mai puțin. Ei percep nivelul de taxare ca fiind unul injust. Percep taxele acestea ca fiind nedrepte”, spune profesorul Năsulea.
Dacă muncești mai mult și produci mai mult, atunci te vom pedepsi mai tare. Statul român va pierde și banii pe care îi colectează în acest moment
„Dacă vom face și diferența în care spunem dacă ești mai productiv, dacă ai învățat mai mult, dacă muncești mai mult și produci mai mult, atunci te vom pedepsi mai tare pentru lucrul ăsta. Din ce în ce mai mulți oameni își vor lua taxele și salariile și se vor duce cu ele în cu totul altă parte. Statul român va pierde și banii pe care îi colectează în acest moment”, a subliniat Christian Năsulea.
Și Banca Mondială recomandă creșterea taxelor și impozitelor
Banca Mondială a venit și ea cu propuneri similare: 6% impozit pentru câștigurile sub 6.600 de lei, 12% pentru venituri de până la 15.750 de lei și 18% impozit pentru cei care câștigă mai mult. De altfel, FMI recomandă și creșterea TVA-ului de la 19% la 21%, dar și creșterea cotelor reduse de TVA de la 5% la 9% și de la 9% la 13% sau 14%. Asta ar însemna scumpiri la alimente, medicamente, locuințe sociale și manuale.