FMI și-a revăzut previziunile în scădere, cu privire la creșterea economică globală în 2025

Publicat: 22 oct. 2024, 19:48, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
FMI și-a revăzut previziunile în scădere, cu privire la creșterea economică globală în 2025

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus previziunile privind creșterea economică globală în 2025, cu 0,1 puncte procentuale (pp), la 3,2%, după cum arată raportul fondului prezentat la Washington.

Rata de creștere a economiei globale în 2023 a fost, conform FMI, de 3,3%. În 2024, această cifră este de așteptat să fie de 3,2%. În iulie, experții Fondului au prezis că creșterea economică globală în 2025 va fi de 3,3%.

„Ultimii patru ani au testat puterea economiei globale. O pandemie cum poate fi văzută o dată într-un secol, conflictele geopolitice și evenimentele meteorologice extreme au perturbat lanțurile de aprovizionare, au declanșat crize energetice și alimentare și au forțat guvernele să ia măsuri fără precedent pentru a proteja oamenii și mijloacele lor de existență.

„Economia globală a dat dovadă de o mare putere de reziliență, dar acest lucru maschează performanța neuniformă între regiuni și instabilitatea continuă”, se arată în raportul World Economic Outlook.

„Cele mai puternice contraste se observă între țările cu economii dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. În timp ce primele au atins nivelurile de activitate și inflație preconizate înainte de pandemie, cele din urmă se confruntă cu consecințe pe termen mai lung – o reducere semnificativă a producției și o inflație persistentă,” au remarcat specialiştii fondului.

Conflictele contribuie la creșterea constantă a costului alimentelor, spune FMI

Riscurile pentru economia globală, în viziunea FMI, au inclus posibilul impact negativ al înăspririi politicilor monetare, tensiunile legate de datoria suverană a țărilor lumii și o contracție mai mare decât se aștepta în sectorul imobiliar chinez.
„Escaladarea conflictelor regionale, în special având în vedere conflictul în evoluție din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina, pot provoca o reducere suplimentară a fluxurilor comerciale, ceea ce va duce la o creștere constantă a costului alimentelor, energiei și altor bunuri”, a notat FMI, evaluând posibilele riscuri. Acestea au inclus, de asemenea, potențiala consolidare a politicilor protecționiste de către țările lumii și instabilitatea socială.

Raportul notează că „în multe țări, deficitele fiscale și datoria publică sunt încă mai mari decât înainte de pandemie, iar costurile cu serviciul datoriei rămân ridicate și, chiar mai mult, sunt în creștere”.