Focar de coronavirus, depistat lângă București: Zeci de muncitori din India, diagnosticați cu Covid-19
Un focar de coronavirus a fost depistat lângă București. În Popești-Leordeni au fost diagnosticați 35 de muncitori din India. Aceștia sunt infectați inclusiv cu tulpina britanică și cu cea indiană.
Cei 35 de muncitori lucrau în oraşul Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a informat pe 1 mai Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP despre un focar de infecţie cu SARS-CoV-2 depistat la 9 cetăţeni din India, angajaţi ai unei firme cu sediul în Popeşti-Leordeni, potrivit unui comunicat al INSP.
Muncitorii au ajuns în România pe cale aeriană, pe Aeroportul Otopeni, în data de 20 aprilie. Toți au fost testați negativ RT-PCR.
Conform procedurii interne a firmei, cei 9 angajaţi au intrat direct în carantină pentru 5 zile. Aceștia urmau să mai fie o dată testați înainte de a intra în comunitate.
Pe 26 aprilie, au fost depistaţi cu SARS-CoV-2 în urma efectuării unor teste antigen rapide, potrivit INSP.
Conform DSP Ilfov, alţi 26 de cetăţeni străini din Republica India, angajaţi ai unei alte firme care îşi desfăşoară activitatea în localitatea Popeşti-Leordeni, au fost depistaţi cu SARS-CoV-2 în urma unei testări cu teste antigen rapide în zilele de 19 şi 20 aprilie.
Potrivit INSP, dintre cele 35 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2, în prezent 19 sunt internate: 18 la Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” din Bucureşti şi una la Institutul „Matei Balş”.
Celelalte 16 persoane pozitive doar la testul rapid se află, în continuare, în izolare în localitatea Popeşti-Leordeni, afirmă aceeaşi sursă.
Pe 30 aprilie, pacienţilor internaţi în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” li s-au prelevat probe pentru efectuarea testelor de screening RT-PCR şi a secvenţierii. Pe 3 mai, Institutul „Cantacuzino” a comunicat către INSP rezultate pozitive la secvenţiere pentru varianta britanică la 3 pacienţi, precum şi pentru o variantă indiană, diferită de cea care a provocat situaţia epidemiologică actuală din India, la alţi 7 pacienţi.
Alţi 5 pacienţi au fost pozitivi pentru varianta B.1.127, care nu reprezintă o variantă ce determină îngrijorare. În 3 cazuri, probele au o încărcătură virală mică neconcludentă, mai precizează comunicatul INSP.