Focar de gripă aviară în Ungaria, la 10 km de granița de vest a României

Publicat: 21 ian. 2022, 06:45, de Puterea.ro, în Agricultura , ? cititori
Focar de gripă aviară în Ungaria, la 10 km de granița de vest a României

Alertă maximă pentru autoritățile sanitare-veterinare din Vestul țării, după ce Ungaria a notificat Comisia Europeană, în 18 ianuarie, cu privire la apariţia unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puţin de 10 km de graniţa de vest a României, anunță Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de raţe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg. Efectivul afectat este de 37.462 de păsări. Autorităţile maghiare au iniţiat măsurile de urgenţă, înclusiv uciderea întregului efectiv de păsări şi implementarea conformă a zonelor de protecţie (3 km) şi supraveghere (10 km), aferente noului focar”, se menţionează în comunicat.

Zona de supraveghere (10 km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar de gripă aviară include 8 localităţi din judeţul Satu Mare, respectiv Boghiş, Domăneşti, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian şi Traian.

 În acest context, toate DSVSA (Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.) judeţene vor transmite în regim de urgenţă către toţi fermierii din industria avicolă instrucţiuni punctuale cu privire la respectarea cu stricteţe a procedurilor generale şi specifice de biosecuritate.  

Reprezentanții ANSVSA atrag atenția că trebuie acordată o atenţie specială punctelor cu un grad înalt de risc de pătrundere a virusului, respectiv: împrejmuirea continuă, dezinfectorul rutier (nu se va intra în exploataţia comercială înainte de dezinfecţia roţilor, în special partea rulantă a lor, iar ulterior dezinfecţiei, mijlocul de transport va staţiona pe perioada de contact prevăzută în prospectul produsului utilizat), verificarea structurală şi operaţională a filtrului sanitar, precum şi a spaţiului SNCU şi a spaţiului tampon de la intrarea în fiecare hală/adăpost.

Potrivit ANSVSA, se va acorda atenţie sporită asupra unor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale, precum acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare trebuie să fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial, acestea fiind executate de către o unitate autorizată sanitar-veterinar sau de către persoane atestate profesional să execute acest tip de acţiuni.