Folosirea prezervativelor, în scădere ”îngrijorătoare” , semnalează OMS

Publicat: 29 aug. 2024, 23:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Folosirea prezervativelor, în scădere ”îngrijorătoare” , semnalează OMS

Folosirea prezervativelor în rândul adolescenților activi sexual a scăzut îngrijorător în Europa, în ultimii zece ani, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Această situație îi expune pe tineri la un risc major de infecții cu transmitere sexuală (IST) și de sarcini neplanificate”, menționează OMS Europa, într-un comunicat.

Potrivir datelor oficiale, colectate de la peste 242.000 de tineri cu vârsta de 15 ani din 42 de țări din Regiunea Europa OMS, care include și Asia Centrală, proporția băieților care au declarat că au folosit prezervativele la ultimul raport sexual a scăzut de la 70% în 2014 la 61% în 2022.

Și în cazul adolescenților care au utilizat prezervative la ultimul raport sexual se observă  o scădere îngrijorătoare; de la 63% la 57% în această perioadă.

Aproximativ o treime dintre adolecenți (30%) au declarat că nu au recurs nici la prezervativ, nici la pilule contraceptive la ultimul raport sexual, situație care practic nu s-a modificat din 2018.

De asemenea, în privința utilizării pilulei, procentele au rămas aceleași  între 2014 și 2022.

Raportul mai arată că 33% dintre adolescenții din familii cu venituri modeste spun că nu au folosit prezervativul sau pilula contraceptivă, comparativ cu 25% dintre adolescenții din familii cu venituri mari.

„Educația sexuală cuprinzătoare, adecvată vârstei este neglijată în multe țări, iar acolo unde se face, a fost tot mai atacată în ultimii ani pe motiv că ar încuraja comportamentul sexual”, a spus Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, citat într-un comunicatul de presă.

Ceea ce este mai rău urmează

„În realitate, ”dotarea” tinerilor cu cunoștințele potrivite la momentul potrivit permite obținerea de rezultate bune în materie de sănătate, legate de comportamente și alegeri responsabile”, adaugă  Hans Kluge.

Pentru OMS, pe lângă creșterea ITS și a sarcinilor nedorite, insuficiența educației sexuale duce și la creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și perturbă cariera educațională și profesională a tinerilor.

„Culegem fructele amare ale acestor eforturi reacționare și ceea ce este mai rău urmează să vină, dacă guvernele, autoritățile din domeniul sănătății, sectorul educațional și din alte domenii nu recunosc cu adevărat cauzele fundamentale ale situației actuale și nu iau măsuri pentru a o remedia”, adaugă OMS.