Fondurile de investiţii au vândut masiv acţiuni americane, la un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 4 ani

Publicat: 30 mart. 2025, 22:40, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Fondurile de investiţii au vândut masiv acţiuni americane, la un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 4 ani
Fondurile de investiţii au vândut masiv acţiuni americane, la un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 4 ani

Fondurile de investiţii americane au vândut masiv acţiuni americane în prima decadă a lunii martie, la un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 4 ani, potrivit analiştilor financiari.

Riscul major pentru economia americană îl reprezintă o corecție prelungită pe bursă

Riscul major pentru economia americană îl reprezintă o corecție prelungită pe bursă, care ar putea destabiliza sectorul financiar.

Fondurile de investiții au vândut masiv acțiuni în prima parte a anului, în special din sectorul tech. Între 7 și 10 martie, vânzările au atins cel mai ridicat ritm din ultimii patru ani, potrivit datelor fintech-ului iBanFirst, unul dintre principalii furnizori europeni de servicii de schimb valutar și plăți internaționale.

În doar trei săptămâni, indicele S&P 500 a pierdut peste 5,3 trilioane de dolari în capitalizare bursieră.

Pe fondul acestor evoluții, dolarul american a continuat să se deprecieze, iar investitorii internaționali se orientează către Europa, susținută și de un amplu plan de investiții aprobat recent de Parlamentul Germaniei, ceea ce a dus la întărirea monedei euro.

Dimineața zilei de joi a adus o nouă amenințare pentru piețele de capital. Președintele Donald Trump a semnat un document de punere în aplicare a unui tarif de 25% la importurile de automobile și a promis pedepse mai aspre pentru UE și Canada dacă cele două își unesc forțele împotriva SUA.

Drept răspuns, Guvernele de la Ottawa la Paris au amenințat cu măsuri de retaliere joi, extinzând un război comercial global și punând la încercare legăturile deja tensionate cu aliații.

Vineri, indicii americani au suferit scăderi semnificative, US500 pierzând 1,9%, US100 2,5%, iar US30 1,6%, investitorii reacționând la datele privind sentimentul consumatorilor și inflația. Indicele S&P 500 este pe cale să înregistreze cea mai slabă performanță trimestrială din 2022, potrivit analiştilor casei de brokeraj XTB.

Indicatorul privind sentimentul consumatorilor a coborât la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022, conform datelor Universității din Michigan, americanii exprimându-și îngrijorări crescute cu privire la inflație și la incertitudinea economică, înainte de implementarea viitoare a tarifelor.

Sectorul tehnologic conduce scăderile bursei americane

Sectorul tehnologic a condus scăderile pieței, indicele “Magnificent 7” scăzând cu 3,2%. Amazon și Alphabet au scăzut fiecare cu peste 4%, în timp ce alte companii megacapitalizate au suferit corecţii în general, pe fondul îngrijorărilor cu privire la sustenabilitatea investițiilor în AI.

Randamentele Trezoreriei au scăzut semnificativ, randamentul pe 10 ani coborând cu 10 puncte de bază la 4,26%, investitorii căutând siguranța în obligațiuni.

Între timp, aurul și-a continuat evoluția remarcabilă, crescând cu 0,9% până la 3.083,77 dolari pe uncie.

Fondurile de acțiuni din SUA, cel mai mare exit săptămânal din acest an

Fondurile de acțiuni din SUA au înregistrat cea mai mare ieșire săptămânală din acest an, potrivit Bank of America, citând datele EPFR Global, în timp ce acțiunile europene au continuat să atragă fluxuri de intrare, în ciuda incertitudinii puternice de pe piață.

Criptomonedele s-au alăturat trendului de scădere, dat de vânzările masive

Criptomonedele s-au alăturat trendului de vânzare şi de scădere, Bitcoin scăzând cu 4,1% la 83.745 USD și Ethereum scăzând cu 6,9% la 1.869,72 USD, în timp ce activele de risc s-au confruntat cu o presiune generală.