„Forța” campaniei electorale. Te mai faci și de rușine. Săraca limbă română!
Campania electorală nu are frontiere. Nici dacă este vorba de limba română, „siluită” de zelul postacilor propagandiști. Câți bani o fi plătit „cinstitul candidat”, pentru cacofonia asta, care „zgârie”, zilnic, ochii și urechile elevilor de la „Colegiul Tehnic Traian”, când mai chiulesc în Parcul Circului, să mai bea o cola și să mai fumeze, pe ascuns, o țigară.
În ultimii trei ani, partidele politice au cheltuit 107 milioane de euro de la bugetul de stat pe propagandă, sacoșe cu de toate pentru alegători și plimbatul prin țară, cu munca de convingere.
Totalul banilor primiți de la buget, în ultimii trei ani, a fost de peste 140 de milioane de euro (700 de milioane de lei). Un sfert din această sumă a rămas necheltuită și este folosită pentru alegerile din 2024.
Nu știm cât a cerut Ludovic Orban ca plafon de cheltuieli pentru campania sa electorală, dar luăm ca termen de comparație banii ceruți de AUR per candidat pentru campania la europarlamentare. 60.000 de euro, pe care îi putea cheltui un candidat și apoi îi recupera, dacă era ales. Liderul George Simion a dat asigurări că banii sunt viraţi în contul partidului şi raportaţi la AEP în mod transparent.
Cât costă un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare de la 1 decembrie? Legal, niciun candidat nu poate cheltui mai mult de 44.000 de euro, bani pe care îi folosește pentru campanie și pe care îi primește înapoi de la stat, dacă obține locul în Parlament.
În culise, apar însă discuții despre sume enorme. O sută de mii sau chiar două sute de mii de euro.
Discuția despre cât costă un loc de parlamentar a fost deschisă de un scandal în Alianța pentru Unirea Românilor. Deputatul AUR Ringo Dămureanu a acuzat partidul că i-ar fi cerut 60.000 de euro pentru a prinde un loc eligibil pe listele parlamentare.
Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile pentru președintele României din anul 2024, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, arată: „Cheltuielile electorale efectuate de candidat și de formațiunea politică care l-a propus nu pot depăși limita de 66.000.000 lei. Conturile bancare pentru campania electorală se deschid numai prin intermediul mandatarilor financiari coordonatori înregistrați la Autoritatea Electorală Permanentă”.
Dacă nu am ști ce se întâmplă, am zice că asta este un fel de satiră și umor.