Forțele Armate din Ucraina au desfășurat, pe front, prima operațiune complet robotizată
Forțele Armate ale Ucrainei au marcat o premieră în istoria războiului modern, desfășurând prima operațiune complet robotizată pe front.
Coordonarea unei diversități tehnologice de drone și roboți militari a fost un proces complex, gestionat de peste o sută de operatori și echipe de suport aflate în linia a doua. „Nu era nimeni pe câmpul de luptă. Toate funcțiile militare au fost realizate exclusiv cu ajutorul roboților”, a declarat, pentru Unian.ua, Volodimir Degtiarev, reprezentant al brigăzii a 13-a a NSU „Chartiya”, subliniind caracterul revoluționar al primei operațiuni militare complet robotizate.
Cum s-a desfășurat operațiunea militară complet robotizată?
Potrivit lui Volodimir Degtiarev, operațiunea a implicat zeci de drone de diferite tipuri.
„Printre acestea s-au numărat drone terestre, în special drone kamikaze, a căror sarcină este să se apropie și să arunce în aer adăposturi sau alte obstacole. Au fost folosite și turnulețe mobile la sol, a căror sarcină principală este să ia foc și să provoace daune inamicului prin incendierea echipamentelor militare cu care intră în contact. În plus, în operațiune au folosit drone de atac aerian, drone FPV, multicoptere mari, precum și drone care au transmis imagini de la locul evenimentelor”, a spus Degtiarev.
Obiectivul principal al acestei acțiuni a fost verificarea pozițiilor inamice și crearea condițiilor pentru avansul unităților militare ucrainene. Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, confirmând eficiența și viabilitatea utilizării sistemelor robotizate în război.
Viitorul războiului: oameni vs roboți. Implicațiile tehnologice și strategice
Specialiști precum Oleksandr Yabchanka, lider al Serviciului Sistemelor Robotice al batalionului „Lupii Da Vinci”, consideră că dronele și sistemele fără pilot vor deveni „soldații viitorului”, reducând semnificativ prezența umană pe câmpul de luptă. Această viziune este susținută și de Comandantul regimentului 414 separat de sisteme de avioane de atac fără pilot „Birds of Magyar”, care a explicat că utilizarea principală a dronelor are loc în zona ostilităților active – la 10-20 km adâncime de linia frontului. În opinia sa, odată cu dezvoltarea tehnologiei și a inteligenței artificiale, această zonă se va transforma treptat într-o „zonă moartă”, în care nu se vor mai confrunta oameni, ci doar roboți.
Această operațiune robotizată marchează începutul unei noi ere în conflictele armate. Departe de a fi doar o demonstrație de forță tehnologică, ea reflectă modul în care războiul se transformă într-o confruntare a inteligențelor artificiale și a sistemelor autonome. Dacă trendul continuă, viitorul războiului ar putea redefini complet rolul soldatului, mutând lupta din tranșee în centre de comandă digitalizate.