Forțele Navale, dotate cu o „corvetă ușoară”, deși pentru eficiența operațiunilor pe mare sunt necesare 2-3 corvete
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/WhatsApp-Image-2025-04-01-at-22.04.00.jpeg)
Continuă seria știrilor controversate pe tema corvetelor cu care ar trebui să fie dotate Forțele Navale Române, deși situația geopolitică extrem de complicată din zona Mării Negre impune ca principală prioritate dotarea Forțelor Navale cu nave de patrulare cum era prevăzut în Programul „Corvete multifuncționale”, aprobat de Guvern în 2016 și ratat în faza licitațiilor.
La sfârșitul anului trecut, viceamiralul Mihai Panait, șeful Forțelor Navale Române, a participat, alături de ministrul portughez al Apărării Naţionale, Nuno Melo, şi de şeful Statului-Major al Marinei Portugheze, amiralul Gouveia e Melo, la ceremonia începerii construirii la Șantierul Naval „Damen” din Galați a unui portavion pentru drone comandat de Marina Portugheză.
Cu acel prilej, viceamiralul Mihai Panait s-a referit și la prioritățile României pentru modernizarea flotei Forțelor Navale, care „vor contracta două nave de patrulare (OPV – Offshore Patrol Vesel) și trei fregate noi”, adăugând că „la acestea se vor adăuga și capabilitățile oferite de Programul Corveta Europeană”.
Știrea era confirmată și în datele din Monitorul Apărării și Securității prin mențiunea „Navă de Patrulare Maritimă (2 nave, valoarea estimată a contractului este de aproximativ 300 de milioane de euro, producţia în ţară)”.
Nu vor fi două corvete, ci o singură „corvetă ușoară” și nu va fi construită în țară, ci cumpărată din Turcia
La ședința de vineri a Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT) a fost aprobată o decizie referitoare la „dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară”.
„În acest context de securitate, membrii Consiliului au analizat și aprobat, în ședința de astăzi, dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea inițierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea achiziției.
Dotarea cu o astfel de navă va avea un impact semnificativ asupra flotei existente, fiind parte a programelor de modernizare și înzestrare aflate în diferite faze de derulare”,
se preciza în comunicatul CSAT.
Știrea a dat naștere unor controverse, pentru că nu mai era vorba de patru corvete, ca în Programul „Corvetă multifuncțională” aprobat de Guvern în 2016, nici de două corvete, conform declarațiilor recente ale șefului Forțelor Navale, ci de o singură „corvetă ușoară” și nu construită în țară, ci cumpărată din Turcia.
Nici ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, nu a putut clarifica situația. Prezent, luni, la Constanța, la deschiderea Exercițiului „Sea Shield 25”, ministrul Apărării nu a confirmat știrea, deoarece urmează să fie solicitată aprobarea Parlamentului pentru această achiziție.
Știrea este primită cu rezerve de specialiștii în domeniu deoarece, pentru ca operațiunile pe mare să fie eficiente, Forțele Navale ar trebui să fie dotate cu cel puțin două nave de acest tip, iar în programul de înzestrare s-a trecut de la 4 la 2 corvete, iar acum, de la două nave de patrulare OPV la o singură corvetă.
„Cei care au decis trebuie să ne explice nouă, cei care vom plăti această navă, de ce o singură navă, de ce o navă specifică, cu toate elementele care țin de aceasta. În general, sunt cerințe: strategia națională de apărare, navală”,
a declarat, pentru tvrinfo.ro, comandorul în rezervă Valentin Mateiu, analist militar.
Nava care va intra în dotarea Forțelor Navale este o navă de patrulare din „clasa Hisar”, cunoscută și sub denumirea de „corvetă ușoară”. În cadrul Programului Nave de Patrulare Offshore, Turcia construiește zeci de astfel de nave.
Corvetele sunt nave de luptă a căror misiune principală este lupta antisubmarin. Acestea au la bord ca armament de bază torpile şi bombe antisubmarin și execută căutarea, urmărirea şi nimicirea submarinelor inamice, independent sau în cooperare cu aviaţia antisubmarin sau cu submarinele proprii.
În timp ce România cumpără corveta din Turcia, la Galați sunt construite nave militare pentru Marina Regală a Olandei
Este interesant că în timp ce România cumpără „corveta ușoară” din Turcia, în România există tradiție în construirea corvetelor la Damen Galați, specializat în construirea de nave militare și la care au fost construite corvete „SIGMA10514”, dar și diferite tipuri de nave militare pentru 13 state, printre care și state NATO.
Chiar simultan cu știrea cumpărării din Turcia a corvetei „ușoare”, a venit și știrea că „România va livra Olandei două nave militare a căror construcție va începe curând la Șantierul din Galați”. Este vorba despre două ambarcațiuni multirol de apărare maritimă dotate cu rachete antiaeriene și drone kamikaze, care vor intra în dotarea flotei Marinei Regale Olandeze.