Forumul Economic Mondial 2025 s-a încheiat: Schimbările de paradigmă în peisajele geopolitice și geoeconomice domină Planeta

Publicat: 24 ian. 2025, 20:36, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Forumul Economic Mondial 2025 s-a încheiat: Schimbările de paradigmă în peisajele geopolitice și geoeconomice domină Planeta

Forumul Economic Mondial (WEF), de la Davos, s-a încheiat, pe 24 ianuarie, după cinci zile de dezbateri, cu tema „Colaborare pentru Epoca Inteligentă”. Concluzia esențială a WEF este că omenirea trăiește schimbări capitale, o nouă paradigmă în peisajele geopolitice și geoeconomice ale Planetei.

Într-un moment crucial pentru economia globală, Întâlnirea Anuală a Forumului Economic Mondial din 2025, de la Davos-Klosters, a servit ca platformă pentru avansarea dialogului, cooperării și parteneriatelor. Aproape 3.000 de lideri din guvern, afaceri, societatea civilă și mediul academic din peste 130 de țări, inclusiv peste 350 de șefi de stat și guvern și miniștri, au participat la întâlnire, sub tema „Colaborare pentru Epoca Inteligentă”.

Având în vedere schimbările de paradigmă în peisajele geopolitice și geoeconomice, întâlnirea a explorat modul în care se pot valorifica noile tehnologii într-un mod responsabil, consolidând reziliența socială și economică, protejând planeta și avansând securitatea regională și globală.

Într-o perioadă în care lumea este modelată de tensiuni geopolitice, schimbări economice și progrese tehnologice, aproape 3.000 de factori de decizie, executivi din afaceri, lideri ai organizațiilor internaționale și ai societății civile, academicieni și inovatori din întreaga lume s-au reunit la cea de-a 55-a Întâlnire Anuală a Forumului Economic Mondial pentru a aborda provocările comune și a explora soluții durabile, sub tema „Colaborare pentru Epoca Inteligentă”, scriu organizatorii, în concluziile reuniunii.

Au avut loc aproximativ 500 de sesiuni și workshopuri, facilitând dialogul, dezbaterile și alinierea între diferite perspective. De-a lungul săptămânii, Forumul și partenerii săi au lansat sau avansat inițiative cu impact înalt, comunități și perspective, care au servit drept platforme continue pentru colaborarea pe termen lung în diverse regiuni și industrii.

„Viitorul nu se desfășoară pur și simplu. Viitorul este modelat de oameni”, a spus Klaus Schwab, Fondator și Președinte al Consiliului de Administrație al Forumului Economic Mondial. „Prin îmbrățișarea optimismului constructiv și crezând în capacitatea noastră colectivă și angajamentul de a îmbunătăți starea lumii, putem modela Epoca Inteligentă, o eră în care fiecare ființă umană poate să își realizeze întregul potențial.”, a subliniat acesta.

„Ne aflăm într-unul dintre cele mai complexe și semnificative momente din generații, când curenții geopolitici, geoeconomici și tehnologici în continuă schimbare modelează societățile și industriile noastre și o vor face și în anii ce vor urma”, a declarat Børge Brende, Președinte și CEO al Forumului Economic Mondial. „În această eră a incertitudinii, trebuie să găsim modalități de a colabora, deoarece forța nu poate înlocui discursul, iar conflictul nu poate înlocui compromisurile.”, a Brende.

Reconstruirea Încrederii

Pe măsură ce schimbările tehnologice rapide afectează societățile și în contextul tensiunilor geopolitice și geoeconomice tot mai mari, cu o schimbare spre multipolaritate și o competiție crescândă între marile puteri globale, liderii au subliniat importanța cooperării globale și a rezilienței.

„Într-o perioadă de turbulențe geopolitice mai mari, există semne importante că cooperarea continuă să îmbunătățească viețile, în special la nivel regional,” a spus Mirek Dušek, Director General al Forumului Economic Mondial. „În întreaga lume, multe economii fac pași pentru a colabora între ele în vederea promovării unor agende inovatoare și de creștere pentru toți.”

Președintele SUA, Donald J. Trump, a declarat că „ar dori să se întâlnească cu președintele Putin în curând” și „să pună capăt războiului,” subliniind costul uman uriaș al conflictului din Ucraina.

„Protecționismul nu duce nicăieri. Războiul comercial nu are câștigători,” a spus Ding Xuexiang, Vicepremierul Republicii Populare Chineze.

„Pentru a susține creșterea noastră în următorul sfert de veac, Europa trebuie să schimbe viteza,” a spus Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene. „Nu trebuie să luăm nimic ca garantat. Trebuie să căutăm noi oportunități oriunde apar. Acesta este momentul să depășim blocuri și taburi. Și Europa este pregătită pentru schimbare.”

„De la Orientul Mijlociu până la Ucraina, Sudan și dincolo de acestea, încă ne confruntăm cu o luptă grea. Nu vom renunța niciodată să cerem pace – dar o pace fundamentată pe valori: Carta ONU, dreptul internațional, inclusiv dreptul internațional umanitar, și principiile suveranității, independenței politice și integrității teritoriale a statelor,” a spus António Guterres, Secretar General al Națiunilor Unite.

„Europa trebuie să poată garanta pacea și securitatea pentru toți – pentru sine și pentru alții, pentru cei din lume care contează pentru Europa,” a spus Volodymyr Zelenskyy, Președintele Ucrainei.

„Suntem norocoși că regiunea [Sud-Estul Asiei] este relativ cea mai pașnică, cu cea mai rapidă economie în creștere și politici foarte pragmatice,” a spus Anwar Ibrahim, Prim-ministrul Malayeziei. „Putem face acest lucru în principal pentru că relațiile și încrederea dintre lideri sunt exemplare.”

O serie de discuții a abordat situația din Orientul Mijlociu

„Întreaga noastră politică externă se bazează pe mediere, facilitare și menținerea unei comunicări deschise cu toți, pentru a aduce pacea prin mediere, nu prin războaie,” a spus Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, Prim-ministrul și Ministrul Afacerilor Externe al Statului Qatar.

Isaac Herzog, Președintele Israelului, a salutat recentul armistițiu și eliberarea a trei ostatici, dar a avertizat cu privire la un optimism nefondat. „Vreau să fiu lucid și precaut… există oportunități, dar și riscuri. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată,” a spus el.

La câteva săptămâni după prăbușirea bruscă a regimului Bashar al-Assad, Asaad Hasan AlShaibani, Ministrul Afacerilor Externe al Siriei, a prezentat planurile noii guvernări. „Nu ne vom uita la trecut. Ne vom uita la viitor. Și promitem poporului nostru că această mizerie nu se va mai repeta,” adăugând că guvernul va respecta drepturile femeilor și va respinge divizarea sectariană care a bântuit țara mult timp.

„Optimismul nu este o alegere; este o necesitate,” a spus Varsen Aghabekian, Ministru de Stat pentru Afaceri Externe și Expatriați al Autorității Naționale Palestiniene, adăugând că speră ca armistițiul să aducă ceva mai sustenabil în viitor. Abordând criza umanitară din Gaza, Aghabekian a subliniat necesitatea unor eforturi imediate de ajutor și planificare pe termen lung. „Trebuie să ne asigurăm că ajutorul ajunge la oameni,” a spus ea.

Forumului și partenerilor săi au avansat următoarele inițiative legate de furnizarea de informații și reconstruirea încrederii într-un moment geopolitic complex:

Barometrul Global al Cooperării 2025 al Forumului a măsurat starea cooperării și a oferit recomandări pragmatice, bazate pe soluții, pentru întărirea colaborării într-o perioadă de volatilitate globală crescută și instabilitate geopolitică.

Raportul Global al Riscurilor 2025, bazat pe un sondaj realizat cu peste 900 de experți, a identificat conflictul armat între state ca fiind cel mai imediat risc pentru 2025. Dezinformarea și informațiile false sunt principalele riscuri pe termen scurt și pot alimenta instabilitatea și submina încrederea în guvernanță. Riscurile de mediu domină orizontul pe 10 ani.

Consorțiul pentru Reziliență al Forumului a publicat „Resilience Pulse Check: Harnessing Collaboration to Navigate a Volatile World,” un sondaj global realizat cu peste 250 de executivi, care explorează cum firmele prioritizează pregătirea pentru reziliență.

Continuând activitatea Forumului de a oferi perspective asupra creșterii și competitivității europene, Forumul a lansat rapoartele „Europe in the Intelligent Age: From Ideas to Action”, „Open but Secure: Europe’s Path to Strategic Interdependence” și „Delivering on the European Green Deal: A Private Sector Perspective – A doua ediție”.

Forumului a lansat „Global Data Partnership Against Forced Labour”, o coaliție de lideri care se concentrează pe accelerarea acțiunii colective bazate pe date împotriva muncii forțate din lanțurile de aprovizionare.

Guvernul Malayeziei și Forumul au convenit asupra unei colaborări pentru Președinția ASEAN 2025, pentru a aduna lideri din sectorul public și privat în jurul oportunităților economice.

Guvernul Mongoliei și Forumul Economic Mondial au semnat un acord pentru dezvoltarea unui „Mongolia Strategic Intelligence Hub”, o platformă bazată pe inteligență artificială care va sprijini Viziunea 2050 a țării.

Reimaginarea Creșterii

Întâlnirea a explorat noi oportunități pentru creșterea economică într-o perioadă în care prognozele de creștere rămân temperate.

„Ceea ce vom vedea în timp va fi o reflectare a unui world geopolitic schimbător în relațiile comerciale și economice,” a spus Kristalina Georgieva, Director General al Fondului Monetar Internațional. „Mai multă cooperare regională, mai multă cooperare bazată pe lanțuri de aprovizionare, mai mult angajament care permite țărilor să își atingă obiectivele.”

„Avem nevoie de o uniune bancară, avem nevoie de o uniune a piețelor de capital, trebuie să păstrăm talentele acasă și trebuie să păstrăm economiile acasă,” a spus Christine Lagarde, Președintele Băncii Centrale Europene.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut angajamente reînnoite pentru securitate și prosperitate în fața provocărilor globale, subliniind că parteneriatele servesc drept „motor pentru dezvoltarea economică de succes.” Friedrich Merz, Liderul Opoziției din Germania, a detaliat cât de importantă este industria de manufactură pentru Germania, menționând că aceasta este „coloana vertebrală” economiei germane.

„Argentina a devenit un exemplu global de responsabilitate fiscală, de angajament față de onorarea obligațiilor noastre și, evident, un angajament pentru rezolvarea problemei inflației,” a spus Javier Milei, Președintele Argentinei.

„Mulți sunt de acord că Africa este următoarea frontieră a creșterii și productivității globale,” a spus Cyril Ramaphosa, Președintele Africii de Sud. „Continentul african dispune de resurse naturale inegalabile, având cea mai tânără populație dintre toate continentele.”

„Acesta va fi anul oportunităților pentru țară,” a spus Paetongtarn Shinawatra, Prim-ministrul Thailandei, care a subliniat importanța „puterii blânde”.

Forumul și partenerii săi au avansat următoarele inițiative legate de reimaginarea creșterii:

Ca parte a Inițiativei Viitorului Creșterii, Forumul a lansat un accelerator la nivel de țară în Egipt, în timp ce Arabia Saudită a anunțat un plan de acțiune pentru a extinde acceleratorul său „Piețele de Mâine” aflat deja în desfășurare.

Forumului a publicat, de asemenea, două perspective inovative – o prognoză a principalilor economiști, care explorează cele mai recente tendințe economice globale, și „Global Economic Futures: Productivity in 2030” (Viitorul Economic Global: Productivitatea în 2030), care examinează cum tehnologia și capitalul uman ar putea remodela productivitatea în următorii cinci ani.

Rolul Inteligenței Artificiale (AI)

Raportul „Artificial Intelligence for Efficiency, Sustainability and Inclusivity in TradeTech” (Inteligența Artificială pentru Eficiență, Sustenabilitate și Incluziune în TradeTech) a conturat o viziune pentru viitorul comerțului care valorifică întregul potențial al IA.

Forumului a lansat raportul „Navigating Global Financial System Fragmentation” (Navigarea Fragmentării Sistemului Financiar Global), care măsoară costurile economice ale fragmentării geopolitice. Acesta propune opt principii pentru protejarea sistemului financiar, validat de mai mult de 25 de lideri financiari globali.

Alianța Davos Baukultur a anunțat un punct important de referință, având peste 75 de organizații membre care operează în mai mult de 140 de țări, angajându-se să sprijine o viziune comună pentru avansarea unor comunități mai incluzive, sustenabile și vibrante.

Raportul „From Blind Spots to Insights: Enhancing Geopolitical Radar to Guide Global Business” (De la Puncte Oarbe la Perspective: Îmbunătățirea Radarului Geopolitic pentru a Ghida Afacerea Globală) a explorat cum pot companiile să dezvolte și să aplice un monitorizare geopolitică profundă și perspicace.

Lideri din diverse sectoare au susținut noul grup „Trade Compliance Practitioners” al Forumului, care va face schimburi despre noile obligații comerciale, în special în jurul sancțiunilor, reglementărilor și tarifelor.

UpLink, motorul de inovație în stadiu incipient al Forumului, a anunțat lansarea „Yes/Cities”, un angajament din partea partenerilor Forumului de a sprijini investițiile în ecosisteme de inovație urbană din întreaga lume, pentru a oferi sprijin direct pentru mai mult de 1.000 de inovatori până în 2030.

Investiția în Oameni

Participanții au abordat necesitatea dezvoltării forței de muncă, recalificării și creării de locuri de muncă în sectoarele emergente pentru a stimula o creștere echitabilă și prosperitate.

„Aceasta este cea mai puternică generație din istoria umană,” a spus Muhammad Yunus, Consilierul Principal al Guvernului Interimar din Bangladesh, adresându-se politicienilor din întreaga lume: „Le permiteți tinerilor voștri să progreseze? Trebuie să înțelegeți această generație și să o pregătiți.”

„Reducerea decalajului de locuri de muncă este o provocare internațională și socială,” a spus Tharman Shanmugaratnam, Președintele Singapore-ului. „Este nepotrivirea dintre abilități și aspirații care duce la dezordine socială.”

Elizabeth Shuler, Președinta Federației Americane a Muncii și Congresului Organizațiilor Industriale, a adăugat o perspectivă asupra muncii, subliniind importanța asigurării unor locuri de muncă bine plătite în această transformare: „Oamenii care lucrează doresc să facă parte din definirea acestui viitor și să-l facă unul prosper și sigur pentru lucrătorii care vor susține aceste industrii.”

„Trebuie să reconfigurăm instituțiile, rutinile, la care suntem atât de obișnuiți și care au marginalizat tinerii,” a spus Duma Gideon Boko, Președintele Botswanei. „Acum trebuie să-i aducem la bord. Ei trebuie să aibă acces la abilități. Nu doar la pregătire academică, ci la abilități.”

„Femeile mai sănătoase formează fundamentul unor familii mai puternice, al unor locuri de muncă productive și al unor economii reziliente,” a spus Anita Zaidi, Co-președintă a Consiliului Alianței Globale pentru Sănătatea Femeilor și Președintă a Egalității de Gen la Fundația Bill & Melinda Gates. „Cu toate acestea, disparitățile de gen profunde în cercetare și inovație științifică continuă să le nege femeilor instrumentele, tratamentele și serviciile de bază de care au nevoie pentru a rămâne sănătoase.”

Inițiative globale

Maracând cinci ani de impact, Revoluția Recalificării a obținut angajamente pentru o educație mai bună și dezvoltarea abilităților pentru 716 milioane de persoane – în drumul spre atingerea unui miliard până în 2030 – adăugând Bahrain ca un nou Accelerator de Țară.

După lansarea raportului Future of Jobs Report 2025, care explorează modul în care locurile de muncă și abilitățile se vor dezvolta în următorii cinci ani, Inițiativa pentru Locuri de Muncă a reunit campioni de la nivel de CEO și miniștri pentru a modela crearea de locuri de muncă și tranziții incluzive, inclusiv o nouă parteneriate de accelerator pentru locuri de muncă cu Indonezia.

Pe baza lansării a cinci noi linii directoare de politici, Inițiativa pentru Tranziție Echitabilă a primit 40 de organizații suplimentare angajate să asigure echitatea economică în decarbonizarea sectorului privat.

Raportul Diversity, Equity and Inclusion Lighthouses 2025 a oferit o privire de ansamblu asupra celor mai recente tendințe în promovarea diversității, echității și incluziunii la nivel global.

Forumul a anunțat primul Healthcare Country Lighthouse în colaborare cu o universitate din Singapore. În plus, un raport privind colaborarea în domeniul datelor de sănătate a lansat un apel urgent pentru îmbunătățirea colaborării globale în domeniul datelor de sănătate.

Forumul a lansat, de asemenea, un raport privind rolul pe care sectorul științelor vieții îl poate juca în atenuarea efectelor schimbărilor climatice asupra sănătății umane și beneficiile indirecte asupra economiei globale. Se preconizează că investițiile de 65 miliarde de dolari în următorii cinci până la opt ani în cercetare și dezvoltare pentru soluții de sănătate legate de schimbările climatice ar putea preveni 6,5 milioane de decese, economisi 5,9 trilioane de dolari și evita un miliard de ani de viață ajustați la dizabilitate.

Noul raport al Alianței Globale pentru Sănătatea Femeilor a evidențiat faptul că femeile trăiesc 25% mai mult în stare de sănătate precară comparativ cu bărbații și a prezentat acțiuni țintite în jurul a nouă condiții de sănătate cheie pentru a reduce povara globală a bolilor cu 27 milioane de ani de viață ajustați la dizabilitate.

Premiile Schwab Foundation Social Innovation Awards au subliniat 18 inovatori sociali motivați de valori, ale căror soluții revoluționare generează schimbări pozitive la nivel mondial.

Raportul Shapers Impact Report a evidențiat perspectivele a aproape 4.000 de tineri lideri din peste 140 de țări care abordează probleme critice precum schimbările climatice, șomajul și inegalitatea.

Întâlnirea a anunțat câștigătorii premiului Crystal la a 31-a ediție anuală: Ambasadorul UNICEF pentru Bunăvoință și avocat global al drepturilor copiilor David Beckham; designerul de modă, filantrop și susținător al drepturilor femeilor Diane von Furstenberg; și arhitectul, activistul social și laureatul premiului Pritzker din 2024 Riken Yamamoto.

Forumul a lansat o nouă inițiativă dedicată rezistenței antimicrobiene (AMR) pentru a debloca finanțări și a impulsiona acțiuni care să reducă numărul de decese globale asociate cu AMR.

Industria în Era Inteligentă AI

Participanții au examinat modul în care afacerea poate naviga schimbările tehnologice și noile dinamici ale industriilor.

„În această eră a schimbărilor tehnologice rapide, liderii trebuie să echilibreze inovația cu responsabilitatea,” a spus Jeremy Jurgens, Director General al Forumului Economic Mondial. „Discuțiile noastre s-au concentrat pe maximizarea beneficiilor tehnologiilor emergente, informarea cadrelor de guvernanță pentru a construi strategii de atenuare eficiente și utilizarea lor completă pentru a stimula prosperitatea și creșterea.”

„Părerea mea este că putem face 100 de ani de progres în domenii precum biologia în cinci sau zece ani, dacă reușim să folosim corect aceste tehnologii AI,” a spus Dario Amodei, CEO și Co-Fondator al Anthropic.

„Pentru companiile cu directori executivi care sunt atât vizionari, cât și implicați adânc în execuție, AI este deja folosit la scară largă,” a spus Julie Sweet, Președinte și CEO al Accenture.

„Tehnologia se dezvoltă într-un ritm incredibil,” a spus Matt Garman, CEO al Amazon Web Services. „Nu cred că am văzut vreodată tehnologia să progreseze atât de repede. Și cred că unul dintre provocările acestui lucru este că este greu pentru toată lumea să țină pasul.”

„Colaborarea între mai mulți actori la nivel național, regional și global va fi esențială pentru a stimula creșterea și prosperitatea prin AI pentru toți,” a spus Solly Malatsi, Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiilor Digitale al Africii de Sud.

„Dacă nu suntem atenți, AI va agrava diviziunea digitală,” a spus Paula Ingabire, Ministrul Tehnologiilor Informației, Comunicațiilor și Inovației din Rwanda.

Forumul și partenerii săi au dezvoltat următoarele inițiative legate de industriile din Era Inteligentă:

Global Cybersecurity Outlook 2025 a subliniat complexitatea tot mai mare a peisajului cibernetic datorată creșterii rapide a tehnologiilor emergente, incertitudinii geopolitice, vulnerabilităților din lanțurile de aprovizionare și deficitului tot mai mare de abilități cibernetice.

Global Lighthouse Network a primit 17 noi membri în comunitatea celor 189 de lideri din industrie care sunt pionieri în fabricarea Revoluției Industriale a Patra. Ultimul raport al rețelei a explorat modul în care Lighthouses (Farurile Industriale) utilizează AI și alte tehnologii avansate pentru a genera impact operațional.

Forumul a lansat o nouă serie de rapoarte Industries in the Intelligent Age, care detaliază strategii practice pentru adoptarea responsabilă a AI la scară largă în industrii cheie. Rapoartele includ: Specific Regional: China; Cross-Industry; Media, Divertisment și Sport; Servicii Financiare; Energie; Securitate Cibernetică; Fabricare Avansată și Lanțuri de Aprovizionare; Sănătate; Transporturi. De asemenea, Forumul a introdus Frontier MINDS (Meaningful, Intelligent, Novel, Deployable Solutions), o platformă nouă pentru a extinde cazuri de utilizare AI replicabile și cu impact mare din întreaga lume.

AI Governance Alliance a lansat inițiativa AI Competitiveness through Regional Collaboration, promovând strategii pentru dezvoltarea de ecosisteme robuste de AI și lanțuri valorice, abordând barierele critice precum lipsa de talente, deficitele de infrastructură și accesul echitabil la resursele AI prin colaborări regionale și globale.

Rețeaua Centre for the Fourth Industrial Revolution a Forumului a primit trei noi centre în Oman, Africa de Sud și Riyadh, Arabia Saudită, iar reînnoirea C4IR UAE a consolidat misiunea sa de a impulsiona inovația tehnologică pentru un progres sustenabil și incluziv. Raportul de Impact al Rețelei C4IR a subliniat puterea transformatoare a tehnologiei.

Orașul Rio de Janeiro, Brazilia, a anunțat un nou parteneriat cu Forumul pentru a stabili un Centru al Revoluției Industriale a Patra, concentrat pe accelerarea transformării urbane, tehnologia guvernamentală și sustenabilitatea.

Protejarea Planetei

Având în vedere că evenimentele extreme legate de schimbările climatice și riscurile asociate devin tot mai evidente, liderii au subliniat necesitatea unor acțiuni mai rapide, mai largi și mai adânci. Întâlnirea a construit pe momentum-ul generat de cele trei COP-uri ale ONU privind Clima, Pământul și Biodiversitatea din 2024, pentru a accelera implementarea energiei regenerabile, a stimula eficiența energetică în timp ce se răspunde cererii de energie, și pentru a proteja și restaura natura.

„Fenomenul vremii extreme crește în intensitate și frecvență, impunând riscuri tot mai mari asupra locuințelor, locurilor de muncă și afacerilor. Putem și trebuie să începem să investim în soluții care pot proteja mai bine comunitățile și asigura continuitatea afacerilor, în timp ce reducem emisiile și protejăm natura,” a spus Gim Huay Neo, Director General al Forumului Economic Mondial.

„Cred că comerțul este un multiplicator al forței care ne ajută să gestionăm și să atenuăm schimbările climatice și să ajungem la zero net până în 2050… este absolut clar pentru mine că nu am putea adopta tehnologia și energia curată așa cum ne-am dori în lume fără comerț,” a spus Ngozi Okonjo-Iweala, Director General al Organizației Mondiale a Comerțului.

„Sudul Global plătește prețul pentru alte zone ale lumii care provoacă schimbările climatice,” a spus Cindy H. McCain, Director Executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU. „Oamenii care nu își pot permite cel mai mult, care au cea mai mică capacitate de a lupta împotriva acestora, sunt cei mai afectați.”

„Pentru femeile indigene, natura este extrem de importantă pentru noi și pentru supraviețuirea noastră,” a spus Hindou Oumarou Ibrahim, Președinte al Asociației pentru Femeile Fulani și Popoarele Indigene din Ciad.

„Daunele climatice din țările în dezvoltare și cele dezvoltate au oprit reducerea sărăciei,” a spus Al Gore, Vicepreședinte al Statelor Unite (1993-2001); Președinte și Co-Fondator al Generation Investment Management LLP.

Forumul și partenerii săi au dezvoltat următoarele inițiative legate de protejarea planetei:

Forumul a lansat cinci principii pentru implementarea responsabilă a infrastructurii de energie regenerabilă, având ca scop definirea unor standarde pentru proiectele „bune” de energie regenerabilă și accelerarea tranziției către energie regenerabilă.

Treisprezece clustere industriale de top din Australia, Brazilia, Columbia, India, Olanda, Arabia Saudită, Suedia, Thailanda și Regatul Unit s-au alăturat recent inițiativei Forumului Economic Mondial privind Tranziția Clusterei Industriale. Un nou document alb evidențiază rolul crucial pe care clusterele industriale îl joacă în avansarea implementării infrastructurii de energie curată la scară largă. Acesta prezintă jucători de top care implementează modele de colaborare și afaceri inovative, utilizând puterea tehnologiilor digitale.

Raportul Accelerating the Energy Transition: Unpacking the Business and Economic Cases a articulat dificultatea de a transforma beneficiile bine stabilite ale acțiunii climatice în investiții private.

Forumul a lansat primul său raport State of Nature and Climate, care prezintă cele mai recente date despre sănătatea planetei și progresele globale ale companiilor în abordarea provocărilor climatice și de mediu.

Forumul a publicat șase rapoarte destinate să accelereze schimbarea globală către un viitor pozitiv pentru natură. Cinci dintre acestea s-au concentrat pe strategii sectoriale pentru industrii critice – energie eoliană offshore, minerit și metale, porturi și industrie auto – în timp ce al șaselea a examinat soluțiile de finanțare pentru construirea unor orașe favorabile naturii.

Premiile inaugurale Giving to Amplify Earth Action (GAEA) ale Forumului au onorat cinci inițiative inovatoare care avansează soluții pentru cele mai presante provocări climatice și de mediu ale lumii. Cele cinci colaborări premiate vor primi sprijin personalizat pe parcursul anului 2025 pentru a avansa și a extinde impactul lor, contribuind la schimbarea sistemică.

Thailanda s-a alăturat Coaliției First Movers for Food, cea mai mare coaliție care abordează cererea de piață, având peste 50 de parteneri și reprezentând venituri combinate de peste 900 de miliarde de dolari, pentru a sprijini fermierii prin colaborare.

Guvernul Republicii Democrate Congo a anunțat crearea celei mai mari rezervații de pădure tropicală din lume – o zonă de dimensiunea Franței. Cu un nou fond anunțat de Uniunea Europeană de 42 milioane de euro, Coridorul Verde Kivu-Kinshasa combină conservarea pădurilor, dezvoltarea economică durabilă și energia regenerabilă și este susținut de platforma de arbori a Forumului 1t.org.

Inițiativa Global Plastics Action Partnership (GPAP) a atins ținta ambițioasă de a stabili 25 de parteneriate naționale până în 2025, făcându-se cea mai mare inițiativă globală de combatere a poluării cu plastic, cu noi membri din Kenya, Gabon, Guatemala, Angola și Senegal, alături de recentele includeri ale Tanzaniei și Bangladesh-ului. GPAP este acum pregătit să genereze schimbări pentru peste 1,5 miliarde de oameni la nivel mondial.

UpLink a anunțat câștigătorii provocării Tackling Water Pollution Challenge, în care 10 Aquapreneurs din nouă țări au fost selectați pentru soluțiile lor inovatoare în sectorul apei dulci. Câștigătorii vor împărți premii financiare dintr-un fond de 1,75 milioane CHF, pentru a-și extinde inițiativele și a amplifica impactul lor.

Companiile de top din retail, comerț electronic, mobilitate și logistică au anunțat noi angajamente și o ambiție comună pentru livrări urbane mai sustenabile și mai eficiente, lucrând cu guvernele pentru a adopta noi soluții și modele care beneficiază consumatorii, curierii, companiile și orașele.

Forumul a anunțat o nouă Africa Business Adaptation Platform pentru a debloca și extinde investițiile din sectorul privat pentru a consolida eforturile de reziliență climatică în întreaga Africă, axându-se pe agricultură și infrastructură.

Consiliul Internațional de Afaceri al Forumului a prezentat Urgent Actions to Transform Energy Demand and Double Energy Efficiency Progress by 2030.

A fost lansat Global Energy Transitions Forum, care solicită acțiuni din partea guvernelor, industriei și sectorului financiar pentru a continua implementarea obiectivelor de triplare a energiei regenerabile și dublare a eficienței energetice până în 2030.