Forumul Economic Mondial (WEF) identifică noi strategii pe piața mondială a construcțiilor
Forumul Economic Mondial (World Economic Forum ) a publicat, la Dalian, China, un nou raport privind piața mondială a construcțiilor, în care identifică 11 strategii ce ar putea debloca 1,8 mii de miliarde dolari, pentru investiții, la nivel global, până în 2030.
Noua abordare în domeniu ar determina și reducerea emisiilor din clădiri, cu 80 la sută, arată WEF.
China, ca cea mai mare piață a construcțiilor din lume, poate juca un rol esențial în stimularea schimbărilor durabile, în industria globală a construcțiilor.
Raportul identifică barierele cheie cu care se confruntă industria globală a construcțiilor, inclusiv lacunele în reglementări și standarde din industrie, managementul datelor și adoptarea tehnologiei avansate, biomateriale, finanțare și îmbunătățirea forței de muncă.
Raportul, lansat la Dalian, Republica Populară Chineză, pe 26 iunie, prezintă o foaie de parcurs pentru transformarea sectorului global al construcțiilor pentru a combate schimbările climatice și a proteja biodiversitatea.
Pe fondul urbanizării rapide la nivel mondial, determinată în primul rând de economiile emergente, raportul prezintă un caz oportun pentru decarbonizarea sectorului, arătând modul în care ar putea genera câștiguri economice semnificative pentru cei care adoptă măsurile timpuriu și poate avea un impact pozitiv asupra mediului pentru toți.
,,Towards Green Building Value Chains: China and Beyond”, publicat în colaborare cu Boston Consulting Group (BCG), identifică 11 pârghii strategice de tranziție de-a lungul întregului lanț valoric al clădirilor. Aceste pârghii, atunci când sunt combinate, ar putea debloca peste 80 lasută din potențialul de reducere a poluării în sector, și ar putea deschide o oportunitate de piață de 1,8 trilioane de dolari, conform noului studiu WEF, remis, miercuri, redacției.
Clădirile sunt responsabile pentru 37 la sută din emisiile globale de dioxid de carbon (CO2), iar 34 la sută din speciile Pământului suferă pierderi de habitat ca urmare a dezvoltării urbane. Având în vedere că urbanizarea rapidă, în special în economiile emergente, se așteaptă să continue în următoarele decenii, raportul solicită o abordare cuprinzătoare și holistică a tranziției ecologice de-a lungul lanțului valoric global al sectorului construcțiilor și al întregului ciclu de viață al clădirilor, inclusiv al construcțiilor, utilizare și sfârșitul vieții.
Raportul identifică, în principal, patru caracteristici ale unei viziuni holistice pentru clădirile verzi:
Net zero – minimizarea emisiilor pe toată durata vieții prin materiale și tehnologii inovatoare.
Natura pozitivă – îmbunătățirea performanței de mediu a clădirilor prin integrarea elementelor naturale.
Rezistent – maximizarea capacității clădirilor de a rezista la intemperii extreme și la volatilitatea climatică.
Raportul este orientat spre bunăstare – creșterea bunăstării fizice și mentale a ocupanților clădirilor, îmbunătățirea dezvoltării comunității și asigurarea accesului tuturor.
„Complexitatea absolută a lanțului valoric al construcției necesită ca jucătorii din amonte și din aval să lucreze împreună pentru a permite acțiuni precum alinierea standard și descoperirea tehnologiei”, a declarat Yvonne Zhou, Managing Director și Senior Partner la BCG. „Numai prin această colaborare cele 11 pârghii vor fi deblocate complet.”
Pentru a realiza această viziune, mai mulți factori favorizanți critici trebuie abordați. Aceștia includ politici suplimentare privind reglementarea și standardele industriei, datele și tehnologiile avansate, cum ar fi inteligența artificială, biomaterialele și sprijinul pentru finanțare și perfecționare.
Fiind cea mai mare piață de construcții din lume și cu mai mult de jumătate din capacitatea de producție globală pentru multe materiale de construcție, China are un rol important în decarbonizarea industriei construcțiilor, conform raportului.
Tranziția ecologică a lanțului valoric al construcțiilor din China nu numai că va crea valoare și noi oportunități de afaceri pentru actorii din industrie din China, dar ar putea contribui și la catalizarea dezvoltării și adoptării produselor și serviciilor pentru construcții ecologice la nivel global.
„China este cea mai mare piață din lume pentru producția și consumul de materiale de construcție”, a declarat Wu Yong, președintele Asociației Chinei pentru Eficiența Energetică a Construcțiilor. „Trebuie să acționăm rapid, astfel încât să putem valorifica contribuția considerabilă a Chinei la ecologizarea lanțului valoric global al construcțiilor.”
Raportul evidențiază studii de caz de la întreprinderi din diferite etape ale lanțului valoric, cum ar fi dezvoltatorii imobiliari, firmele de proiectare, furnizorii de sisteme de management al energiei și producătorii de ciment.
De asemenea, prezintă cele mai bune practici din China și din alte economii emergente, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Brazilia, în domeniile producției de materiale, construcției și operațiunilor, precum și instrumente de politică care pot fi adoptate sau adaptate de alții.
Raportul se bazează pe proiectul Net-zero Opportunities of Value-Chain Actions (NOVA) din China, care a fost lansat la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial din 2024, de la Davos.
Proiectul promovează cooperarea între jucătorii din amonte și din aval de-a lungul întregului lanț valoric al industriilor cheie pentru a urmări o tranziție coordonată net-zero în China. În prima sa fază, s-a concentrat pe două sectoare – clădirile și energia regenerabilă.
Cea de-a 15-a întâlnire anuală a ,,noilor campioni” din sector, identificați de WEF, are loc în perioada 25-27 iunie la Dalian, Republica Populară Chineză, sub tema „Urmtăoarele frontiere pentru creștere”.