Forumul „Merito Sud-Est”, know-how pentru calitatea educației
La Galați se va desfășura la acest sfârșit de săptămână Forumul „Merito Sud-Est”, cu tema „Profesorul reflexiv, activ şi autonom”, la care vor participa peste 200 de cadre didactice din județele din sud-estul țării.
Prima ediţie a Forumului „Merito Sud-Est” se va desfășura la Galați, vineri și sâmbătă, la eveniment anunțându-și participarea peste 200 de cadre didactice, care vor prezenta şi explora teorii din domeniul educațional, concepte, cercetări, practici, idei, cărți și alte resurse de inspiraţie pentru dezvoltarea abilităţilor de reflexivitate a profesorului.
„Ceea ce forumurile acestea dau participanților e o anumită stare de spirit. Aș adăuga că pe lângă practici și bune practici ceea ce împărtășim acolo e și un spirit. E și un loc în care să ținem vie speranța. Eu cred foarte mult în ideea de inoculare a unui anumit spirit Merito în interiorul sistemului. Spiritul Merito este un spirit care combină pasiunea pentru meseria asta, cu speranța.
Mai există un lucru la care trebuie să fim atenți. Nu cred că ceea ce se întâmplă în Merito trebuie privit ca un exemplu de <<uite, e suficient să ai o inimă bună și dorința de a face lucrurile cum trebuie, ca lucrurile să meargă ceas>>. Lucrurile nu merg ceas nici măcar pentru profesorii Merito pentru că multe lucruri nu sunt ceea ce trebuie în România, dar cred că lucrul cel mai important pe care-l putem transmite e că se poate și fără să cazi în cinism, depresii profesionale și să poți să-ți faci demn și bine această meserie”, a declarat în Doru Căstăian, profesor Merito, de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați.
Printre temele prezentate în cadrul forumului care se desfășoară la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați se află „Călătorie de la Profesorul Reflexiv la Elevul Reflexiv”, prezentată pentru profesorii de învățământ preșcolar și primar de Florentina Romanescu, profesoară pentru învăţământul preşcolar și Marinela Peiciu, formator Step by Step la Tulcea, dar și „Strategii de dezvoltare a creativităţii elevilor din ciclul primar”, prezentată pentru profesorii din învățământul primar de Laura Piros și Raluca Voinea, profesoară în învăţământul primar la Braşov.
Alte teme ce vor fi prezentate sunt: „De la emoție la reflexivitate prin poezia de azi. Atelier de literatură”, prezentată profesorilor de gimnaziu și liceu de Nicoleta și Emil Munteanu, profesori de Limba şi literatura română la Iaşi și „Învățare prin colaborare și jocuri muzicale”, prezentată pentru profesori de gimnaziu de Ana Maria Rusu, profesoară de Educaţie muzicală la Focşani şi Laura Felea, profesoară de Istorie şi ştiinţe sociale şi coordonatoarea Palatului Copiilor din Tulcea.
În cadrul forumului sunt organizate și mai multe ateliere, printre temele abordate aflându-se „Între HA-HA și AHA! Umorul și exprimarea creativă în orele de clasă” prezentat pentru profesori de gimnaziu şi liceu de Rozalia și Dan Solcan, psiholog, respectiv profesor de Istorie la Buzău și „Ascultarea activă – primul pas spre reflexivitate”, coordonat pentru profesori de toate nivelurile de învăţământ de Daniela Marinescu, profesoară de Psihologie şi director de liceu, şi Adina Stratulat, profesoară pentru învăţământul primar, la Bârlad.
Sursă foto: Forumul Merito