Fost director la Ambulanţă, condamnat la aproape 5 ani de închisoare pentru luare de mită în fraudarea examenelor de angajare

Publicat: 13 iun. 2024, 21:43, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Fost director la Ambulanţă, condamnat la aproape 5 ani de închisoare pentru luare de mită în fraudarea examenelor de angajare

Dan Morenciu, fostul șef al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, a fost condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, joi, de către Curtea de Apel Bacău, pentru luare de mită în formă continuată.

Curtea de Apel Bacău a respins recursul lui Morenciu împotriva deciziei Tribunalului Bacău, menținând astfel pedeapsa inițială. În același caz, mai mulți angajați ai SAJ au primit pedepse cu suspendare pentru că ar fi oferit mită pentru a-și asigura un loc la concursul de angajare, conform Agerpres.

Investigația DNA a început în 2022, când procurorii l-au reținut pe directorul SAJ Neamț pentru luare de mită. Morenciu a fost prins în flagrant pe 18 mai 2022, când primea 40.000 de euro mită de la Elena Preda ca să angajeze nouă persoane.

„În perioada 2-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuţie, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic (…).

În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (aceasta din urmă fiind desemnată şi preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (…) sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menţionat mai sus”, scria DNA la demararea anchetei, conform sursei citate.

Cum operau inculpații pentru a asigura promovarea examenului

Potrivit procurorilor, alți doi intermediari, Andronache și Rozoschi, au procedat într-un mod similar, oferindu-i lui Morenciu 27.000 de euro pentru zece persoane și păstrând pentru ei restul de 16.000 de euro.

„De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro / persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. În aceeaşi zi, din diferenţa de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminiţa (…), iar suma de 6.000 de euro şi-ar fi însuşit-o în totalitate”, transmite DNA.

Pentru a se asigura că vor trece examenul fără probleme, cei doi au oferit câte 1.500 de euro inculpaților Mihaiela Cojocariu și Lucian Georgian Cojocariu, membri ai comisiei de examinare.

Pedepsele primite de vinovați

Procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați, care sunt angajați ai SAJ Neamț și candidați la concurs. Aceștia sunt acuzați de dare și luare de mită, atât în calitate de autori, cât și de complici.

„Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului”, se mai menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

În prezența avocaților, cei 13 inculpați și-au recunoscut faptele și au acceptat încadrările juridice și pedepsele stabilite. Acestea variază între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării.